Sex våningar har bygget nått, och förra veckan göts golvet till det sjunde. Totalt blir det 11 våningar med bostäder samt en bottenvåning med förråd och entré. Arbetena började i våras med pålning 15 meter ner i marken samt gjutning av bottenplatta. Efter semestern har så de 25 byggjobbarna jobbat sig uppåt.
Lyften tar tid
Varje våning har hittills tagit 14 arbetsdagar att göra. Men ju högre huset blir desto långsammare går jobbet. Det blir allt längre sträcka som gjutformar och material ska lyftas upp och ner. Dessutom finns större risk för avbrott på grund av vädret ju högre man når. Lyftkranen får inte användas vid hård vind.
– Vi räknar med att vara uppe vid taket i april, säger platschef Pär Stenmark.
Tuff arbetsmiljö
Än så länge har man bara gjort stommen samt en del balkonger. Därför är det öppet rakt genom huset och arbetsmiljön blir allt mer blåsig.
– Men snart ska vi börja göra ytterväggar på de nedersta våningarna och då kan vi koppla på värmen där, säger Pär Stenmark. Trots att huset inte är tätt upptill kan man alltså börja inreda nertill.
Eventuellt regnvatten leds ner genom badrummens avlopp och kan inte ge vattenskador.
Ytterväggarna ska bestå av reglar i stål. Utanpå isoleringen sätts ett lager lecasten, och längst ut puts i plommonröd färg.
Trånga ytor
Vad är då speciellt med att bygga ett höghus?
– Tiderna att få upp materialet är det enda som skiljer, säger Pär. Säkerhetsnormerna är samma som vid låga hus.
– Skyddsräcken måste man ha så snart man jobbar över tre meter, så det är ingen skillnad. Däremot är det ett problem att huset har så liten yta. Varje våning består av bara fyra lägenheter, två tvåor och två treor.
– Man har inga ställen att lagra material och det är risk att man är i vägen för varandra. På så vis är ett brett hus mycket enklare att bygga, säger Pär Stenmark.
Läs mer: Drönaren filmar så man ser hur utsikten blir
Läs mer: Här finns mer fakta om huset.
Läs även: Höghus får inte skugga grannen