Kommuner som tar emot asylsökande elever har rätt till ersättning från Migrationsverket.
Att det kommit 160 000 personer, varav 35 000 ensamkommande barn som sökt asyl, innebär att myndigheten är hårt trängd.
Handläggarna är hårt pressade, nyanställningar utlovas dock från myndigheten vilket ska förbättra läget för kommunerna.
SKL, Sveriges kommuner och landsting, konstaterar att för speciellt små kommuner innebär det stora problem då utbetalningar dröjer. Det finns flera exempel där kommuner tvingats låna pengar när ersättning från staten dröjt.
I Skellefteå har man löst de försenade utbetalningarna genom att skolan lånar från den egna kommunkassan.
Några lån har inte tagits upp. Det har dröjt, men till slut har pengar till Skellefteå kommun kommit för förra året. I Skellefteå kommun handlar det om 300 nyanlända som tagits emot i skolan under det här året.
– Vi oroar oss inte över att pengarna kommer att utebli. Till slut får vi de belopp vi har rätt till, men givetvis är det frustrerande att det tar så lång tid, säger Jan Söderström.
För de två första kvartalen har pengar till kommunkassan ännu inte kommit. Totalt ska Migrationsverket utbetala cirka 30 miljoner kronor till Skellefteå kommun under det här året.
Från Migrationsverket är kommentarerna från flera håll att det finns förståelse för den frustration som finns ute i kommunerna.
Nyanställningar ska nu innebära att handläggningstiderna minskar och att antal ärenden som avhandlas ska påskyndas.
Utbetalar staten någon eventuell ränta på de pengar som kommunerna ligger ute med. Maria Karlsson, förvaltningsekonom på skolkontoret svarar:
– Nej, någon ränta utbetalas inte för de pengar vi ligger ute med från kommunkassan i sådana här lägen.
Vi vet att vi kommer att få pengarna.