Det är Region Västerbotten som i samarbete med Telia Healthcare driver projektet ”Trygghet, service och delaktighet” där sex kommuner ingår, bland andra Skellefteå, Norsjö och Robertsfors.
Ungefär 10 – 20 äldre i varje kommun kommer att få möjlighet att prova på ny teknik under projekttiden. Tanken är också att tekniken ska kunna utvecklas och formas efter äldrevårdens behov.
– De som deltar i projektet får de tekniska tjänsterna utöver sina ordinarie tjänster, säger Nina Sundström, Region Västerbotten, projektledare.
Det rör sig bland annat om en tillsynskamera som kan ersätta nattliga tillsynsbesök. Det rör sig också om sensorer som kontrollerar om strömmen är påslagen eller rörelselarm som uppmärksammar på om en person lämnar ett rum. Bildtelefoni och fallsensorer kan vara andra möjliga tjänster.
Finns inte risker med alltför många tekniska lösningar?
– Det finns väldigt bra kontrollsystem för om tekniken brister, tillsynskamerorna exempelvis larmar om de inte fungerar.
Kan det leda till färre verkliga besök och mindre social kontakt?
– Just på natten är det så att besök ofta kan störa den äldres nattsömn, och upplevas som ett orosmoment. En del äldre kan inte somna, utan ligger och inväntar besöket.
– Jag tror att projektet snarare tillför mycket, i form av exempelvis fler kommunikationsmöjligheter, tanken är inte att ta bort saker, säger Nina Sundström.
Projektet ska utvärderas någon gång under det första kvartalet nästa år.