Han tycker att hyresnivån på alla Skebos nyproduktioner ligger för högt.
– Man bygger för dyrt, vilket innebär att inte alla har tillgång till de här lägenheterna. Man väntar på omflyttning hos invånarna, men den sker inte i den takt man hoppas. Då får man bygga så att fler får tillgång till lägenheterna. Skebo kan ha lägre hyra på de här lägenheterna, det tycker jag verkligen, säger Adam Andersson.
Han tycker att Skebo, i sin satsning Lilla Nipan på Sörböle, borde ha använt det statliga investeringsstödet för hyresrätter. Där kan fastighetsföretag, som inte tillhör de stora kommunerna, få 3 800 kronor per kvadratmeter i stöd när det byggs nya hyresbostäder och nya bostäder för studerande.
– Samtidigt får man riktlinjer där hyran inte får överstiga en viss nivå. I investeringsstödet har man räknat på att hyran hamnar på mellan 4100 och 4200 kronor för en lägenhet på 28 kvadratmeter, säger Adam Andersson som tycker att hyrorna i Skellefteå eskalerat.
– Det är dålig framtidsplanering. Till slut får man tomma lägenheter, säger han.
Läs också: Skebo storsatsar på ungdomar – ”målet är att tillföra 50 lägenheter per år”
Skebos ordförande Harriet Classon tycker inte att hyrorna är oskäligt dyra.
– Vi försöker hela tiden sätta hyran utifrån de kostnader vi har och läget på bostäderna. Vi har försökt pressa priserna och vi har inget som är extremt i det här läget. Vi ligger inte högt om man ser till jämförbara bostäder i Umeå och Luleå, säger hon.
Läs också: Skebo bygger nya lägenheter på central tomt: ”Attraktiva – inte minst för ungdomar”
Projektet Lilla Nipan består av två trevåningshus på Sörböle vid Parkbrons södra fäste. Projektet omfattar 52 nya lägenheter med balkong och lägenheterna fördelas på 30 ettor på 28 kvadratmeter och 22 tvåor på 45 kvadratmeter. Hälften av lägenheterna kommer att öronmärkas för ungdomar i åldrarna 18–25 år i Skebos bostadskö.
– Det innebär att både studenter och de som står i vår kö har förtur att komma år de här lägenheterna, säger Harriet Classon.
Hur ser du på möjligheten för en student att ha en hyra på 5500 kronor?
– Är man arbetslös så är det kärvt att få tag på en lägenhet, men det gäller även de som inte är nybyggda. Vi har tittat på hyresnivån och en undersköterska ska ha råd med den även om personen är ensamstående.
Varför har ni inte sökt investeringsstöd?
– Vi har inte haft möjlighet att bygga de bostäder vi gör och samtidigt komma ner på hyresnivån som finns i investeringsstödet. Entreprenaderna blir för dyra i det fallet och då skulle vi göra en förlustaffär. På det sättet kan man inte bygga ett hyreshus. Jag vet flera fastighetsföretag som tycker att det är ett stöd som inte fungerar, säger Harriet Classon.