Liberalernas gruppledare Andreas Westerberg vill veta på vilket sätt som socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson (S) är beredd att välkomna att personalen använder sin meddelarfrihet.
Läs också: Äldreomsorgen: Omplacerad efter kritik — ”Det känns förnedrande”
Han hänvisar till att meddelarfriheten finns stadgad i tryckfrihetsförordningen.
”Det är denna rätt som personal har använt sig av när de informerat media om de problem som de upplever på sitt boende. I detta fall hade bristerna först meddelats till arbetsledningen, men när detta inte ledde till meningsfulla åtgärder meddelade personalen media”, skriver han.
Betvivlar ordförandens svar
Westerberg har lyft frågan förut med anledning av en liknande artikelserie i Norran år 2014. Då svarade socialnämndens ordförande att meddelarfriheten är väl känd och respekterad in äldreomsorgen i Skellefteå kommun.
”Dagens rapportering gör att jag betvivlar sanningshalten i det svaret. Det finns goda skäl för kommunen att se med tillförsikt på meddelarfriheten. Tyvärr ser det ut som att den uppfattas som ett hot inom äldreomsorgen.”
”Problematiska signaler”
Även Moderaternas gruppledare Andreas Löwenhöök har lämnat in en interpellation till Personalnämndens ordförande Maria Marklund (S).
”Utan att gå in närmare i detta på detta enskilda personalärende så skickar hela situationen ut problematiska signaler. Medarbetare i kommunen har en grundlagsskyddad rätt att nyttja meddelarfriheten och prata med media om till exempel missförhållanden. Arbetsgivaren är dessutom i lag förhindrade att efterforska källor.”
Han menar att det aldrig är okej att tumma på dessa demokratiska rättigheter, och vill ha tydliga besked på hur ordförande ser på situationen.
”Det är helt oacceptabelt!”, avslutar han interpellationen.