Tidigare i veckan fick Per Morbergs nya skärbräda en kritikerstorm riktad mot sig för sitt svindyra pris – 4 000 kronor.
En grafik av nyhetssajten Kit med en Skelleftejämförelse blev ett populärt hån mot tv-kocken i sociala medier: ”I Skellefteå kostar en bostadsrätt 11 500 per kvadratmeter – Per Morbergs skärbräda kostar 16 300 kronor per kvadratmeter.”
Några andra reaktioner var ”Det måste vara en jäkla bra skärbräda. Har den wi-fi?”
Bakterieilska
Nu råkar skärbrädan ut för ytterligare kritik – från ytbehandlingsexperten Jonas Holgersson. Han menar att hårdvaxoljan på brädan gör att ytan spricker när man skär på den, och sprickorna blir bakteriehärdar, skriver Expressen.
– Det är en dålig idé. Jag får ofta frågan från tillverkare om att använda hårdvaxolja till skärbrädor och jag säger alltid nej, säger Jonas Holgersson, teknisk ansvarig på Welin & Co som arbetar med ytbehandling av trä och andra naturmaterial, till tidningen och fortsätter:
– Har man en yta som man skär sönder hela tiden får man brott i fibrerna, och där kommer det in bakterier och smuts. Risken är att man inte får bort det. Det är därför det alltid är bättre att använda vegetabilisk olja till skärbrädor i trä.