Brottsförebyggande rådet, Brå, har sedan 2006 gjort omfattande undersökningar kring och brott och trygghet i Sverige (se även faktarutan).
Upplever sin trygghet
Statistiken sedan 2006 är genomgående glädjande läsning för norrlänen, inte minst Västerbotten.
Förutom utsatthet för brott och förtroende för rättsväsendet, handlar en väsentlig punkt om hur svenskarna upplever sin trygghet.
Bara fem procent oroliga
Där visar resultatet att länsborna är tryggast i landet när det gäller oron för att vistas ute på kvällar och oro för olika brottslighet, exempelvis bostadsinbrott.
Exempelvis är fem procent av de tillfrågade västerbottningarna oroliga för att vistas ute på sen kväll i det egna området. Många andra län har en tre gånger så hög siffra.
Lägsta brottsligheten
Lars Westermark, chef för Skelleftepolisen, säger:
– Siffrorna är glädjande. Kombinationen av att vi har landets lägsta brottslighet – vilket gör att få kommer i kontakt med brott – och att många förebyggande insatser görs i kommunen, bidrar till att folk uppfattar tillvaron i Skellefteå och Västerbotten som genomgående trygg.
Blir inte folk blåögda och lämnar dörrar olåsta och bilar öppna?
– Utifrån de brott som sker så är det sällan att inbrott sker genom olåsta dörrar eller olåsta bilar. Visst förekommer det, men jag tycker att folks medvetenhet har ökat.
Mattias Käller är samordnare på Förebyggande rådet i Skellefteå och Trygghetsforum.
Samarbete, samverkan
– Från vår sida ser vi en bidragande orsak med det närmast unika samarbetet och samverkan som finns inom Fris och Trygghetsforum; allt från hur vi samarbetar inom kommun, landstinget och organisationer, till att skapa trygghet för folk inom exempelvis handeln och banker.
”Visar på vaksamhet”
– Eftersom vi har så låga tal när det gäller exempelvis allvarliga brott utomhus görs direkt åtgärder – om något händer – med trygghetsvandringar och satsningar för att förbättra utemiljöer. Det visar på en vaksamhet från hela samhället, tillägger Matias Käller.