Sett svanar vid kusten trots att det är vinter? Du är inte ensam – och detta är orsaken

Har du sett en svan på sistone – trots att det är mitt i vintern? Du är inte ensam. Det milda vädret har gjort att ovanligt många svanar väljer att inte flytta söderut utan istället övervintra på hemmaplan.

Foto: Foto: Christoffer Åhlund

Not Found2017-02-06 18:00

Sångsvanar, som tillsammans med knölsvanar utgör de två svanarter som finns i norra Norrland, sågs i januari i Bygdsiljum och på måndagen hörde Norran-läsaren Calle Bjur på Buskön av sig efter att ha iakttagit svanar.

”I går landade tre svanar vid Buskösundet, utanför vår bostad. Det är väl i tidigaste laget”, skriver han i ett mejl. 

Jonas Grahn, biolog vid länsstyrelsen i Västerbotten, säger att det i sig inte är sensationellt att skåda en svan på vintern men att det är ovanligt många i år.

– Det finns ofta några enstaka som tillbringar vintern här, men det är med säkerhet ovanligt många svanar i år. Det har varit en ganska mild vinter, säger han. 

Finns fördelar

Han berättar att det enda som krävs för att en svan inte ska flytta är att det finns öppet vatten.

– Fryser det till flyger de söderut. Det bör vara en lite större vak med vass och sånt. De måste komma åt sin föda, annars blir det svårt. Själva kylan är inga problem.

Det finns också fördelar med att stanna kvar över vintern. 

– Man har kvar sin häckningsplats. Har man tillbringat vintern i Skåne och kommer hem riskerar man att något annat par häckar där och då blir det bråk. 

Svanar är dessutom en av flyttfåglarna som återvänder fortast på våren, ofta redan i början av mars.

undefined
Calle Bjur på Buskön såg svanar vid sundet i helgen. Foto: Privat
undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om