Jag vill kommentera Sture Grundbergs insändare i Norran 9 januariangående avregleringen av apoteksmarknaden och kostnadsökningar. Det kan finnas flera nackdelar med avregleringen som att tillgången på apotek i glesbygden kan försämras, överetablering i större städer och minskad lagerhållning av läkemedel på apotek, men prissättning på läkemedel styrs i de allra flesta fall inte av apotekskedjorna själva. Prissättningen av nya läkemedel sker genom att läkemedelsföretagen ansöker till Tandvård- och läkemedelsförmånsverket (TLV) om ett pris. I vissa fall kan även landstingen vara med och förhandla om priset. I Sverige bedöms priset på läkemedlet efter hur stor effekt det har på behandling av sjukdomar, s.k. värdebaserad prissättning. Det är obligatoriskt för varje apotek att hålla detta pris. Handelsmarginalen för receptbelagda läkemedel ligger på samma nivå som före avregleringen.
När patentet på ett läkemedel går ut är det fri konkurrens på marknaden, under förutsättning att man har visat att läkemedlet innehåller samma mängd aktiva substans och att det tas upp i kroppen och utsöndras på samma sätt som ursprungsläkemedlet. Vanligtvis sjunker då priset radikalt. För att säkerställa att priserna hålls så låga som möjligt utser TLV periodens vara för varje generiskt läkemedel, dvs läkemedel som inte har kvar patentet. Förutsättningen för att bli periodens vara är förutom dokumentationen på uppfyllda kvalitetskrav att man kan garantera att läkemedlet kan levereras fullt ut under hela perioden i hela landet och att det håller lägsta pris. Nackdelen för patienten kan vara att då man hämtar ut läkemedlet kan det variera vilket företag som producerat läkemedlet, att tabletterna kan se olika ut och att firmanamnet kan variera. En annan effekt av periodens vara är att priset kan skilja sig från en månad till en annan beroende på vilka anbud som lämnats in till TLV för aktuell period.
Under de senaste åren har en del läkemedelsföretag avsagt sig subventioneringen av sitt läkemedel för att kunna höja priset. Liksom för receptfria läkemedel är det i dessa fall fritt fram för de olika apotekskedjorna att själva besluta om priset och kostnaden är då inte synlig för förskrivaren. Man försöker nu ta fram bestämmelser så att detta inte skall vara möjligt i fortsättningen. I dessa fall kan insändaren ha rätt i att avregleringen av apoteksmarknaden kan öka priset på läkemedel, men det skall betonas att detta är endast en liten del av läkemedelsförsäljningen i Sverige.
Bertil Ekstedt, Informationsläkare, Läkemedelskommittén Västerbotten
En kortare version av insändaren har publicerat i Norran, pappersupplagan