Sambo eller gift – det behöver du veta inför framtiden

Dags att flytta ihop? Grattis! Men att vara sambo skiljer sig juridiskt en hel del från att vara gift. Det här är det bra att ha koll på.

Not Found2018-09-16 09:17

Tänka på separation och död innan man ens flyttat ihop? Nej, usch så oromantiskt. Men det kan faktiskt vara både det smartaste och mest kärleksfulla man kan göra innan man slår sina påsar ihop. Det menar Sharon Lavie som är familjeekonom på Ikano Bank.

– De flesta märker just ingen skillnad mellan att vara gift eller sambo förrän de separerar eller om partnern dör, säger hon.

Många tar till exempel för givet att man oavsett civilstånd alltid delar upp bostad och ägodelar lika mellan varandra. Men medan gifta par delar rakt av på såväl bostad som bohag vid en skilsmässa, ser det annorlunda ut för sambor. Sammanboende par delar enligt sambolagen enbart på den bostad och det bohag som köpts för att användas gemensamt. Det kallas för samboegendom.

Så om bostaden köptes av den ena parten innan man flyttade ihop, har den andra ingen rätt till den vid en separation.

– Många har ofta levt i relationen i flera år innan de ens börjar tänka på dessa saker. Men tänk rationellt, vad skulle det innebära om ni separerar, säger Sharon Lavie.

Teckna livförsäkring

Många har heller inte koll på att arvsrätten skiljer sig åt mellan sambor och gifta par. Sambor ärver nämligen inte varandra som gifta gör. Dessutom har barn till sambos (och även särkullbarn) rätt att få ut sin laglott direkt, medan barn till gifta får vänta tills båda är borta.

Det kan till exempel innebära att om ens sambo dör, så ärver både gemensamma barn och särkullbarn dennes halva av den gemensamma bostaden. Eftersom barnen har rätt till sin laglott direkt, kan det innebära att den efterlevande kan tvingas köpa ut sina egna barn för att kunna bo kvar.

– När någon dör har man annat att ta hänsyn till, plus att det är emotionellt jobbigt och inte läge att börja förhandla. Så prata om detta innan. Något man kan göra är också att teckna livförsäkring med varandra som förmånstagare som kan täcka upp för laglotten, säger Sharon Lavie.

Se över ekonomin

Barnen ärver också hälften av bohaget och andra tillgångar som inte har köpts in gemensamt – såvida man inte skriftligen har gjort upp om annat.

Gör en översyn av den gemensamma ekonomiska situation, så att båda är skyddade vid dödsfall eller separation. Se över vilka försäkringar ni har via staten och arbetsgivare och ta en titt på om det behövs göra kompletteringar. Ett samboavtal och ett testamente kan vara en god idé för att slippa problem och uppslitande diskussioner i en redan svår situation.

Sharon Lavie:

– Tänk på att det är den ultimata kärleksförklaringen att se till att båda känner sig trygga i relationen, inte minst ekonomiskt.

SAMBOLAGEN OCH SAMBOAVTAL

+ Det som har köpts in för att användas gemensamt anses som samboegendom, oavsett vem som betalat. Dock ingår inte det som den ena parten ägde innan den andre flyttat in. Det gäller även om man delat på kostnaderna.

+ Sambolagen gäller bara gemensam bostad och bohag (exempelvis möbler, hushållsmaskiner och annat lösöre). Den gäller inte för bankkonton och aktier eller fritidsbetonade ting som bilar, båtar eller sommarstugor. Den sambo som äger detta ska behålla det även efter separationen.

+ I ett samboavtal kan man göra avsteg från de bodelningsregler som gäller i sambolagen. Det som inte kan förhandlas bort är de regler som handlar om övertaganderätt av bostadsrätt och hyresrätt.

+ Avtalet ska vara skriftligt och undertecknat av båda sambor. Det sker ingen registrering av avtalet och det behöver inte bevittnas. Viktigt dock att det upprättas i två likalydande exemplar, att parterna tar varsitt och sedan förvarar på ett säkert sätt.

Källa: Sambolagen (2003:376), Länsförsäkringar, Wikipedia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om