Samarbetet avslöjade guldtjuvarna

Sålde Burträskfamiljens ringar – men polis och guldbransch avslöjade brottet.

Skellefteå tingsrätt. Foto: HANS BERGGREN

Skellefteå tingsrätt. Foto: HANS BERGGREN

Foto: Foto: Hans Berggren

Not Found2013-11-19 08:51

Familjen i Burträsk förlorade guldringarna i början av året.Eftersom stölden skett i deras bostad betecknades brottet som en grov stöld.

Men samarbetet mellan guldhandeln och polisen gav ett positivt resultat i den här brottsutredningen.

Besökte butik i Umeå

När mannen och kvinnan gick in till Svensk guldåtervinning i Umeå och sålde de två guldringarna, blev de avslöjade tack vare att de lämnade sina personuppgifter, att de ”fångades” av butikens övervakningskamera – och att guldringarna var anmälda som stulna.

Enligt lagen om handel med begagnade varor ska alltid säljarens namn och adress antecknas på inköpsnotan. Det är ett led för guldhandeln att skapa en större säkerhet.

Inköptsnotor till polisen

– Vi tar även alltid legitimation av kunden, som minst måste vara 18 år gammal, och beskriver alla föremål vi köper in. Är det gravyr i ringar eller på klockor så skriver vi det, vissa saker är ju svårare att beskriva men allting antecknas, berättar Christopher Haase, på Svensk guldåtervinning i Umeå.

Kopiorna på inköpsnotorna skickas vidare till polisen som går igenom vad som har köpts in och om det har kommit någon stöldanmälan som matchar föremålen.

”Noga följa reglerna”

– Våra original arkiveras och kunden får den andra kopian med sig där gram, pris och alla andra uppgifter är förtecknade. Christopher Haase fortsätter: – Eftersom vi inte har kontanter i butiken och är noggranna med att följa alla regler så är fallet med de här guldringarna första gången vi har råkat ut för stöldgods.

Säljer oftast arvegods

– Stöldgodset tas ju i beslag från oss. Eftersom vi redan gjort en utbetalning till kunden så är vi väldigt måna om att inte köpa in stöldgods eller tveksamma föremål, understryker han. Det allra mesta som butiken i Umeå köper in är äldre arvegods som har legat i en byrålåda en längre tid:

– Med tanke på hur många villainbrott som man hör talas om, så gäller det att vara på sin vakt.

Stöld i Bygdsiljum

Den 35-årige mannen döms också för en stöld i Bygdsiljum den 16 oktober. Mannen tog sig in i livsmedelsaffären och stal diverse saker:

– Jag hade beställt två grafikkort men hade inte råd att lösa ut dessa. Jag tog mig in i butiken och stal, förutom grafikkorten, cirka 10 000 kronor i kontanter ur kassan samt två limpor med cigaretter.

Dömts för många brott

Förutom bedrägerierna med guldringarna döms mannen, som suttit häktad de senaste veckorna, för stölden i livsmedelsbutiken.

Skellefteå tingsrätt konstaterar att 35-åringen förekommer i 27 avsnitt i belastningsregistret, och att han de senaste åren dömts för fyra olika stöldbrott.

Har flyttat söderut

Vid rättegången berättade mannen att han flyttat till södra Sverige, och att han ska påbörja en medicinering för att uppnå en bättre livskvalitet.

Skellefteå tingsrätt. Foto: HANS BERGGREN
Skellefteå tingsrätt. Foto: HANS BERGGREN

TINGSRÄTTENS DOM

Att 35-åringen återfallit i liknande brottslighet under en pågående övervakning och misskött sig under skyddstillsyn gör att påföljden blev fängelse i fyra månader.

Han ska också betala 1 862 kronor i skadestånd (tillsammans med kvinnan) till Svensk guldåtervinning samt nästan 7 000 kronor till butiken i Bygdsiljum.

Den 40-åriga kvinnan döms för bedrägeri till skyddstillsyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om