– Det är en signal om att det får vara slut nu. Vi har ett kollektivavtal, det är det som ska gälla. Vi behöver återfå ordningen helt enkelt, säger Charlotta Hellström, ordförande Vårdförbundet Västerbotten.
När det är tufft att få ihop verksamheten kan en lösning vara att ingå lokala avtal om måltidsuppehåll. Under sommaren har det rört flera enheter. För ambulansverksamheten rör det mer än sommaren.
– Om det inte finns någon som kan byta av kan det ibland vara nödvändigt, och därför har vi ibland godkänt detta, säger Charlotta Hellström.
Men efter sommaren kan det finnas flera avtal, och det kan vara oklart hur länge de gäller och i vissa fall om det ens finns ett skriftligt avtal.
– Därför bestämmer vi oss nu för att säga upp samtliga, så att det inte finns några frågetecken här.
Antalet förfrågningar om undantag från kollektivavtalet har ökat i takt med att pressen på personalen ökar, upplever Vårdförbundet.
Medarbetarenkäten som förbundet nu sammanställer signalerar också att det varit tufft för personalen att ta paus och rast under sommaren.
Riskerar inte undantagen att slita på personalen?
– Jo, och det är därför vi inte gillar dem. Det är viktigt att komma ihåg att man har rätt till paus och rast, fortsätter hon.
– Med paus avses fem minuters chans att hämta andan med jämna mellanrum. Med rast avses minst en halvtimme när du kan lämna avdelningen utan att behöva störas. Du ska alltså inte behöva ansvara för en telefon, äta på avdelningen eller i tjänstebilen under din rast.