När Skelleftepolisen sammanfattar brottsstatistiken hamnar alltid siffrorna i topp när det gäller låg brottslighet jämfört med andra städer.
Men mängder av exempelvis stölder och skadegörelser förblir ouppklarade.
Satsning från 1 januari
Från nyårsskiftet görs nu en satsning hos Skelleftepolisen som riktar in sig på det som brukas kallas mängdbrott.
Det absolut vanligaste brottet är olika slags stölder, som utgör mer än hälften av alla anmälda brott till Skelleftepolisen.
”Ut med fler patruller”
Lars Westermark, chef Skelleftepolisen, säger:
– Få att nå målen att klara upp fler brott måste vi bli bättre på att skicka ut patruller till dessa brottsplatser. Det kan handla om inbrott i bil, stölder ur källare eller sommarstugor, platser som utsatts för skadegörelse.
– Målet är att vi ska klara upp fler brott. Vid sidan om detta innebär det att mer stöldgods kan lämnas tillbaka till de riktiga ägarna, tilläger han.
På vilket sätt ska utredningsarbetet bli bättre?
– Det handlar om att i större utsträckning skicka dit polisens tekniker, att hålla förhör med brottsoffer men också titta mer brett i närområdet: kolla med grannar, knacka dörr och lägga ett pussel av uppgifter kring platsen.
Är det inte så här polisen alltid har arbetat, är det inte ett normalt sätt att försöka lösa brott?
– Självklart har vi tidigare varit ute på brottsplatser. Men vi kan bli bättre på detta, därför gör vi denna riktade insats. Vi har också börjat kartlägga den lokala brottsligheten, där vi veckovis går igenom händelser för att se mönster och tillvägagångssätt, svarar Lars Westermark.
”Skapar bättre underlag”
Joakim Oja, chef vid Skelleftepolisens jourenhet:
– Det här skapar ett bättre underlag för att fatta beslut hur en utredning ska drivas vidare. Visst kommer utredningar att läggas ned, men vi har ändå ett så bra underlag – och fortsätter liknade brott att inträffa har vi dessa anmälningar att gå tillbaka till.