Så många ton skräp spolades ned i Skellefteås toaletter: ”Vi behandlar våra avlopp som sopnedkast”

I Skellefteå kommun spolades det förra året ned 68,7 ton skräp i toaletterna. Nu vill kommunen passa på att påminna om vikten av att inte spola ned exempelvis hushållspapper.

Foto: Foto: Lina Andersson

Not Found2017-11-15 10:51

På söndag är det nämligen FN:s världstoalettdag som syftar till att uppmärksamma sanitetsfrågor i världen.

En bov som misstänks ligga bakom mycket av skräpet som spolas ned i Sverige är hushållspapperet, enligt en nationell undersökning från Yougov. I Skellefteås fall så motsvarar mängden skräp sju hushållspappersrullar per person och år.

– Många känner nog inte till att det är stor skillnad på hur toalettpapper och hushållspapper löses upp i vatten. Det är bara toalettpapper som löses upp lätt i avloppet och därför är det enda pappret som ska spolas ner. Annat papper är en onödig påfrestning på ledningsnätet och i avloppsreningsverken då det kan orsaka stopp och onödiga hanteringskostnader, säger Helena Jonsson, verksamhetschef, Produktion VA och biogas, Skellefteå kommun, i ett pressmeddelande.

Förutom att skräpet orsakar stopp med översvämningar och utsläpp av orenat vatten till vattendragen som följd, så måste också en stor mängd avfall rensas bort från galler och ledningar och köras bort för förbränning.

– En tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toalett. I Sverige har vi både toaletter och rent vatten, men vi slarvar och behandlar våra avlopp som sopnedkast. Det måste vi sluta med, säger Stefan Johansson, avdelningschef Vatten och avfall, Skellefteå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om