Magnus Karlsson, som tidigare arbetat som tekniker vid polisen i Skellefteå, ersatte för fyra år sedan Gerd Hellgren som Skellefteå kommuns alkoholhandläggare.
En viktig del av arbetet är att tillståndsenheten vid kommunen gör uppföljande kontroller av hur det fungerar på restauranger och krogar, hur serveringen av alkohol genomförs, om det förekommer ”överservering” till gästerna.
– Alkohollagen är en skyddslagstiftning som bland annat finns för att skydda unga personer från att dricka sig berusade. Att man som 18-åring får köpa alkohol på en krog bygger ju på att personalen ska ha kontroll på försäljningen och ingen ska bli märkbart berusad. Sker detta ska man inte längre servera personen alkohol, sammanfattar Magnus Karlsson.
En annan fråga är: vad finns det i glasen som serveras? Före jul valde tillståndsenheten i samarbete med polisen, skatteverket, räddningstjänsten och tullen att genomföra en riktad insats mot ett flertal restauranger i kommunen.
Detta efter att kommunen fått tips från allmänheten om att det serveras ”fulsprit” på vissa restauranger, alltså att flaskans innehåll är något annat än vad buteljens etikett visar.
Tullens laboratorium
Magnus Karlsson berättar:
– Vi tog in tolv prover från olika flaskor som stod framme i restaurangernas bardiskar. Dessa skickades i sin tur till Tullens laboratorium i Stockholm för en kemisk analys.
Nu visar analysen att det i en av flaskorna som påstod sig innehålla Absolut Vodka fanns en annan spritsort, mest troligt importerad från utlandet.
Hur märktes det i analysen?
– Förutom en något svagare alkoholprocent så var vattnet i alkoholen alldeles för smutsigt jämfört med det vatten som finns i en Absolut Vodka. Därför upprättades en polisanmälan om olovlig befattning med alkohol i samband att analysresultatet blev känt.
En av tolv flaskor misstänks ha haft ”fulsprit”, hur ser du på det?
– Det visar att vi inte är fel ute när vi gör sådana här samordnade kontroller, som ju fyller fler viktiga funktioner än enbart kontrollera vad som finns i flaskorna, svarar Magnus Karlsson.
Dessutom upptäcktes en-liters tequilaflaskor som inte köpts via godkänd handlare i Sverige, vilket man enligt lag måste göra (svenska handlare har detta märke enbart som 70 centiliters flaskor).
Varför fanns skatteverket, gränspolis och räddningstjänsten med?
– För att kontrollera allt från att det finns bra utrymningsvägar i lokalerna, till att det finns giltiga arbets- och uppehållstillstånd för personalen. På en restaurang uppstod misstankar om brott mot sistnämnda regelverk.
Det är första gången som Skellefteå kommuns tillståndsenhet genomför en så här riktad insats i samarbete med andra myndigheter.
”Kommer ske längre fram”
– Och den här typen av insatser kommer att genomföras vid fler tillfällen, säger Magnus Karlsson.
På hemsidan skriver kommunen under rubriken ”tillsyn och inspektion":
”Tillståndsenheten vill bidra till att skapa goda restaurang- och boendemiljöer för medborgare och besökare i Skellefteå, samt ge restaurangägare möjlighet att konkurrera på lika villkor. Ett rikt restaurangliv är ett viktigt inslag i en levande stad.”
Ingen risk att ni blir för snälla, allt för att krögarna ska överleva i den tuffa konkurrensen?
– Nej, så är inte fallet. Visst ska vi finnas som råd och stöd, men grunden är att branschen följer den alkohollag som finns. Därför agerar vi mot de som uppvisar brister, svarar Magnus Karlsson.
Här kan du läsa merom hur kommunen arbetar kring tillståndsfrågor.
Det visar att vi inte är fel ute när vi gör sådana här samordnade kontroller, som ju fyller fler viktiga funktioner än enbart kontrollera vad som finns i flaskorna.