Så började Roger Lundgrens kungliga intresse

Det började med tidningsurklipp på en ung drottning Silvia som klistrades i album. Vid 40 års ålder har nu Roger Lundgren skrivit en bok om drottningen, och blivit bjuden till hennes födelsedagslunch.

Slottet. Här har Roger Lundgren gjort många intervjuer med de kungliga. Foto: Roine Sandlén.

Slottet. Här har Roger Lundgren gjort många intervjuer med de kungliga. Foto: Roine Sandlén.

Foto: Foto: Roine Sandlén.

Not Found2015-05-18 12:40

Roger Lundgrens intresse för kungligheter har funnits ända sedan han var i tioårsåldern och bläddrade i damtidningar då han besökte farmor.

Han gjorde klippböcker med de svenska kungligheterna, spelade in tv-sändningar på video och satte upp bilder på pojkrummets väggar hemma i Norsjö.

– På den tiden var det drottning Silvia som prydde damtidningarna, hon blev också min idol.

När Roger blev äldre skrev han brev till prinsessan Lilian och lyckades bli hennes brevvän och sedermera också personliga vän.

Bjöd in Victoria

Så kom engagemanget i Norsjö Ungdomsråd. Roger var 22 år, hade utbildat sig på samhällsprogrammet i Skellefteå, bodde i Norsjö och var arbetslös.

Han fick alu-jobb i ungdomsrådet och hade uppgiften att sprida kunskap om ungdomars situation i inlandet. Han kom på idén att bjuda någon kunglig eftersom han visste deras genomslagskraft. Valet blev kronprinsessan Victoria, då 20 år.

– Vi skrev en inbjudan som tydligen uppfattades som trevlig och hon kom. Efteråt har hon avslöjat för mig hur nervös hon var i flera dagar före, eftersom det var hennes första offentliga framträdande på egen hand.

– Och hur nervösa tror du inte att vi var, har jag svarat henne.

Nåväl, inte bara kronprinsessan kom utan hela svenska pressen. Roger Lundgren fick äran för arrangemanget även om fler varit inblandade.

Jobbat med pr

Roger sökte sig till Umeå Universitet där han läste samhällskunskap samt medie- och kommunikationsvetenskap. Han fick jobb på en pr-firma i Stockholm, och har sedan dess bott i huvudstaden.

Även i pr-jobbet använde han kontakter inom hovet, men det var genom böckerna om de kungliga som han fick in ytterligare en fot i deras värld.

Skrev böcker

Det började 2008 med en bok om prinsessan Sibylla, kungens mor.

– Jag tog kontakt via prinsessan Christina, som tyckte idén var bra och sedan involverade sina syskon.

– Kungabarnen har i efterhand sagt att de lärt sig mycket om sin farmor via boken.

Roger har också gjort en bok om drottning Ingrid av Danmark (Drottning Margrethes mamma), som gav goda kontakter i grannlandet.

Drivit två tidningar

Nu visste Roger att han var bra på att skriva och nästa steg blev att starta en tidning. Queen kom ut mellan åren 2008 och 2013, Roger var skribent och chefredaktör men hade inget ägande.

Sedan Queen lagts ner startade Roger Kungliga Magasinet, som han också äger.

– Jag skriver det mesta i tidningen, och den kommer ut en gång i månaden.

Att tidningen är vänligt sinnad till kungahuset är inget att hymla med, och Roger är tydlig med att han är rojalist.

Blir måltavla

– Visst får jag en del arga och oförskämda brev. Folk som är emot kungahuset låter det spilla över på mig. Andra kan älska dem så mycket så de hakar upp sig på något ordval jag har gjort. Ännu en kategori är de som bara känns avundsjuka.

Rogers tidning skriver även om utländska kungahus.

– Någon sade att jag anses vara den mest respekterade hovreportern i Europa, och jag har fått en orden av prinsessan i Georgien.

Tackad av drottningen

Det finaste erkännande han fått kom på drottning Silvias 70-årsdag, då Roger var inbjuden till lunchen.

– Jag hade då gjort min senaste bok, den som handlar om henne. Jag var så upprörd över allt som belastas drottning Silvia på grund av hennes pappa och lyfte fram allt det goda hon gör för barn som har det svårt.

– I sitt tal tackade hon på slutet mig och Maud Olofsson för att vi tagit initiativ till boken.

– Visst är det så man kan nypa sig i armen. Tänk om jag vetat detta när jag som tioåring gjorde klippböcker med bilder på drottningen. Nu var jag på hennes 70-årsfest och hon nämnde mig i ett tacktal.

Känner kändisar

Roger är nu 40 år, och Stockholm är hans stad. Pappan dog 2011 och mamman har flyttat till Umeå. Det är allt mer sällan han besöker Norsjö, även om en del vänner är kvar.

Det är i huvudstaden jobbet finns, men även den stora bekantskapskretsen.

– Jag har även skrivit om kändisar i allmänhet och flera har blivit mina personliga vänner: Carola, Annie Lööf, Arja Saijonmaa, Sonja Aldén, Shirley Clamp, Lotta Bromé, Marianne Bernadotte, prinsessan Birgitta ser jag exempelvis som personliga vänner numera.

– Däremot ser jag inte kungafamiljen som personliga vänner. Folk brukar tro att vi är kompisar, men så nära kommer man inte varandra. Jag ser oss som kollegiala vänner, om man får uttrycka det så.

Här är länk till Kungliga Magasinet

Här kan du läsa om boken Roger Lundgren skrivit om drottning Silvia

Här kan du läsa Rogers blogg om de kungliga på Aftonbladet

Drottning Silvia har varit min största förebild, ända sedan jag var barn. Roger Lundgren, hovexpert och chefredaktör.

Slottet. Här har Roger Lundgren gjort många intervjuer med de kungliga. Foto: Roine Sandlén.
Slottet. Här har Roger Lundgren gjort många intervjuer med de kungliga. Foto: Roine Sandlén.
Arbetsplats. Tidningens redaktion finns på Östermalm, men i jobbet rör sig Roger Lundgren ofta i kvarteren runt Slottet. Foto: Roine Sandlén.
Arbetsplats. Tidningens redaktion finns på Östermalm, men i jobbet rör sig Roger Lundgren ofta i kvarteren runt Slottet. Foto: Roine Sandlén.

- Boken om prinsessan Sibylla kom ut 2008. Den har sålts i 12 000 exemplar.

- Boken om drottning Ingrid av Danmark kom ut 2010. Den har sålts i 10 000 ex i Sverige, samt i Danmark.

- Boken om drottning Silvia kom ut 2013. Den har hittills sålts i 7 000 exemplar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om