– Rotvältor kan se spännande och roliga ut för barn då det under rotvältan finns sand och jord att leka med istället för blåbärsriset runt omkring, säger Anders Lindqvist som arbetar som skogskonsulent vid Skogsstyrelsen.
Kusten drabbades inte lika hårt när stormen Hilde drog in över norra Sverige och Västerbotten i höstas. Men i Holmselet, tre mil utanför Skellefteå, finns ett plockepinn av stormfälld skog med ett hundratal synliga rotvältor.
Förra året avled en man utanför Eringsboda i Ronneby kommun efter att han, under ett röjningsarbete, blivit fastklämd under en rotvälta.
– I Sverige har det förekommit ett antal dödsfall på grund av rotvältor. I ett fall hade en person satt sig och eldat vid en rotvälta och använt den som ett vindskydd. Elden gjorde att marken tinade upp och rotvältan slog igen, berättar Anders Lindqvist.
Det finns inga regler som gör skogsägaren ansvarig att ta bort rotvältor och de är heller inte ansvariga om någon skadar sig på en.
– Skogsägaren har ett ansvar att ta reda på stormfälld skog om volymen är mer än fem skogskubik inom en yta av en hektar. Men själva rotvältan kan vara kvar i skogen med sin stubbe.
Även de som arbetar ute i skogen måste tänka efter lite extra när de ska kapa av ett liggande träd som har bildat en rotvälta. Trädet kan i sin tur ligga spänt fastkilat mellan andra träd i spänning. När stammen sågas av kan den slå upp mot personen. Samtidigt kan rotvältan falla över skogsarbetaren.
Anders Lindqvist rekommenderar att vara två när man är ute och arbetar i skogen. Om man ändå är ensam är det viktigt att berätta för andra var man befinner sig och när man planerar att komma hem.
– Det här är det viktigaste redskapet du kan ha i skogen, säger han och visar upp sin mobiltelefon.
Antalet människor som arbetar i skogen har minskat i takt med att maskiner gör det mesta av avverkningen Fast antalet dödsfall och olyckor har, enligt Anders Lindqvist, inte minskat utan har fortsatt att ligga på samma nivå som tidigare.
– Vanligtvis dör det cirka fyra personer per år i Sverige av arbetsolyckor i skogen. Tyvärr är det stormar som drar upp olycks- och dödsfallsstatistiken.
Han menar att det är viktigt att man inser sina begränsningar om man inte är van att arbeta ut i skogen.
– Om man är ovan att fälla träd och de första gångerna går bra kan risktagandet öka. Gränserna kan du skjutas fram utan att man kanske har kunskapen i att göra en god riskbedömning.
I Sverige har det förekommit ett antal dödsfall på grund av rotvältor.