Precis som vanligt är det viktigt att tvätta händerna innan du lagar och äter mat och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.
Använd även olika skärbrädor och knivar för kött och grönsaker.
Se till att kylskåpet håller rätt temperatur, cirka fyra grader är lagom, och se till att varm mat hålls varm och att kalla livsmedel förvaras kallt.
Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till det råa köttet.
Här på Livsmedelsverkets webbplats finns fler tips som minskar risken att bli magsjuk.
Om du blir sjuk
Om du ändå drabbas av magsjuka är det viktigaste att få i sig vätska. I normala fall behöver en vuxen person cirka 1,5–2 liter vätska/dygn och vid kräkningar och diarréer behövs ännu mer.
Vätskeersättning är extra bra, eftersom att den innehåller lämpliga mängder av salter och socker.
Mycket söta drycker och lightdrycker bör undvikas eftersom dessa kan ge diarré och att ta små klunkar dryck i tät följd eller en klunk varannan minut kan öka kroppens chanser att behålla vätskan.
– Det är extra viktigt att se till att barn som har magsjuka verkligen får i sig tillräcklig mängd vätska. Ibland kan man därför behöva mata barnen med sked, säger Karina Salomonsson, verksamhetschef på 1177 Vårdguiden på telefon i Västerbotten.