Rötmånaden närmar sig – så gör du för att inte bli magsjuk

När det är varmt och fuktigt ute trivs inte bara semesterfirarna – även bakterierna i livsmedlen frodas. Därför är det extra viktigt att laga och förvara maten på rätt sätt och Västerbottens läns landsting tipsar om hur du kan undvika att bli magsjuk.

Nu i rötmånadstider är det extra viktigt att kylskåpet håller rätt temperatur och att maten förvaras och tillagas på rätt sätt.

Nu i rötmånadstider är det extra viktigt att kylskåpet håller rätt temperatur och att maten förvaras och tillagas på rätt sätt.

Foto: Elisabeth Eriksson

Not Found2018-07-20 09:38
Nu i rötmånadstider är det extra viktigt att kylskåpet håller rätt temperatur och att maten förvaras och tillagas på rätt sätt.
Nu i rötmånadstider är det extra viktigt att kylskåpet håller rätt temperatur och att maten förvaras och tillagas på rätt sätt.

Precis som vanligt är det viktigt att tvätta händerna innan du lagar och äter mat och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.

Använd även olika skärbrädor och knivar för kött och grönsaker.

Se till att kylskåpet håller rätt temperatur, cirka fyra grader är lagom, och se till att varm mat hålls varm och att kalla livsmedel förvaras kallt.

Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till det råa köttet.

Här på Livsmedelsverkets webbplats finns fler tips som minskar risken att bli magsjuk.

Om du blir sjuk

Om du ändå drabbas av magsjuka är det viktigaste att få i sig vätska. I normala fall behöver en vuxen person cirka 1,5–2 liter vätska/dygn och vid kräkningar och diarréer behövs ännu mer.

Vätskeersättning är extra bra, eftersom att den innehåller lämpliga mängder av salter och socker.

Mycket söta drycker och lightdrycker bör undvikas eftersom dessa kan ge diarré och att ta små klunkar dryck i tät följd eller en klunk varannan minut kan öka kroppens chanser att behålla vätskan.

– Det är extra viktigt att se till att barn som har magsjuka verkligen får i sig tillräcklig mängd vätska. Ibland kan man därför behöva mata barnen med sked, säger Karina Salomonsson, verksamhetschef på 1177 Vårdguiden på telefon i Västerbotten.

Recept: Egen vätskeersättning

För att doseringen inte ska bli fel är det bäst att köpa vätskeersättning, men om du inte har möjlighet till det kan du även blanda egen.

Men då är det väldigt viktigt att doseringen blir rätt, att du använder exakta teskedsmått och vanligt salt, inte örtsalt. Saltsmaken ska bara anas, vätskeersättningen ska smaka som tårar.

Receptet gäller alla åldrar, men för barn under ett år rekommenderas vätskeersättning från apotek.

1 liter vatten

6 teskedsmått strösocker (1 teskedsmått = 5 milliliter)

½ teskedsmått salt (½ teskedsmått = 2,5 milliliter)

Blanda vatten, socker och salt. Drycken kan smaksättas med två teskedar koncentrerad fruktjuice eller saft.

Koka vattnet först om du är osäker på vattnets kvalité, till exempel om du är utomlands.

Blanda därefter avsvalnat vatten med socker och salt.

Källa: 1177.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om