Enligt gammal tradition börjar rötmånaden i slutet av fruntimmersveckan. Från 22, 23 eller 24 juli, beroende på hur solen står i Lejonets tecken.
Men almanackan är en sak och vädret är ett annat.
Riskerna börjar helt enkelt när det är både varmt och fuktigt.
- Det är i den kombinationen som bakterierna kan föröka sig snabbt, säger Stefan Johansson, miljöinspektör i Skellefteå kommun.
När detta skrivs är det inte särskilt varmt i Skellefteområdet. Så än är kanske inte problemet så stort.
Fort in i kylen
Det man ska tänka på är att inte förvara mat i rumstemperatur onödigt länge. Man ska också se över temperaturen i sitt kylskåp.
- Sänk gärna temperaturen till fem grader, säger Stefan. Då hålls kylan bättre när folk öppnar dörren.
Några få anmälningar
Hittills i juli har miljökontoret haft 3-5 anmälningar från personer som tror att de blivit matförgiftade. Det är inget över det normala.
Anmälningarna har varit spridda fall och inte haft något gemensamt.
- Då är det svårt att gå vidare, säger Stefan Johansson. Det kan vara väldigt oklart vad en person blivit sjuk av. Det är först när vi har två eller fler sjuka vid samma tillfälle som vi kan undersöka om det finns någon gemensam nämnare.
Uppmanar att anmäla
Han säger att folk inte ska dra sig för att göra anmälningar till miljöavdelningen på Skellefteå kommun. Helt plötsligt är det fler än du som har tipsat, och då kan det vara någon smittkälla som man kan ringa in.
När det gäller mat som man köper i affär eller restaurang så är det företaget du handlar av som ansvarar för kvalitén. Kommunen gör inga generella stickprov, förutom om man håller på med något projekt.
Vad är dina erfarenheter? Har du börjat kasta förstörd mat än? Skriv en kommentar.