Röten är snart här

Till veckan börjar rötmånaden. Har du redan börjat slänga mat?

Arkivbild: Fredrik Sandberg, Scanpix

Arkivbild: Fredrik Sandberg, Scanpix

Foto: Foto: Yvonne Rönngren

Not Found2013-07-20 17:25

Enligt gammal tradition börjar rötmånaden i slutet av fruntimmersveckan. Från 22, 23 eller 24 juli, beroende på hur solen står i Lejonets tecken.

Men almanackan är en sak och vädret är ett annat.

Riskerna börjar helt enkelt när det är både varmt och fuktigt.

- Det är i den kombinationen som bakterierna kan föröka sig snabbt, säger Stefan Johansson, miljöinspektör i Skellefteå kommun.

När detta skrivs är det inte särskilt varmt i Skellefteområdet. Så än är kanske inte problemet så stort.

Fort in i kylen

Det man ska tänka på är att inte förvara mat i rumstemperatur onödigt länge. Man ska också se över temperaturen i sitt kylskåp.

- Sänk gärna temperaturen till fem grader, säger Stefan. Då hålls kylan bättre när folk öppnar dörren.

Några få anmälningar

Hittills i juli har miljökontoret haft 3-5 anmälningar från personer som tror att de blivit matförgiftade. Det är inget över det normala.

Anmälningarna har varit spridda fall och inte haft något gemensamt.

- Då är det svårt att gå vidare, säger Stefan Johansson. Det kan vara väldigt oklart vad en person blivit sjuk av. Det är först när vi har två eller fler sjuka vid samma tillfälle som vi kan undersöka om det finns någon gemensam nämnare.

Uppmanar att anmäla

Han säger att folk inte ska dra sig för att göra anmälningar till miljöavdelningen på Skellefteå kommun. Helt plötsligt är det fler än du som har tipsat, och då kan det vara någon smittkälla som man kan ringa in.

När det gäller mat som man köper i affär eller restaurang så är det företaget du handlar av som ansvarar för kvalitén. Kommunen gör inga generella stickprov, förutom om man håller på med något projekt.

Vad är dina erfarenheter? Har du börjat kasta förstörd mat än? Skriv en kommentar. 

undefined
Arkivbild: Fredrik Sandberg, Scanpix

Kylskåpets temperatur ska vara anpassad till vad som står på matens förpackning. Köttfärs ska till exempel ha + 4 grader.

Ju kallare man har i kylskåpet desto längre håller sig maten. Livsmedelsverket rekommenderar dock att man inte sänker mera än till +4 eller +5 grader. Annars blir energislöseriet för stort. 

Max + 8 grader ska det vara i kylen.

Täta påsar kan öka tillväxten av mikroorganismer. Förvara grönsaker och frukt i påsar som är lite öppnade. 

Kom ihåg att värme stiger och kyla sjunker. Oftast är det varmast längst upp i kylen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om