Hans Caldaras, mest känd som författare och sångare var en av många som var på plats för att berätta sin historia och sin syn på hur romer bemöts.
– Jag har själv romsk bakgrund och är väl insatt i ämnet. Jag har sett hur illa romer behandlas och den strukturella rasism som faktiskt råder i stora delar av världen, säger Caldaras.
Utsattheten är enorm
Ett av de löften Rumänien avgav inför sitt intåg till EU var att förbättra situationen för romer. Ett uppdrag staten inte lyckats med, enligt Caldaras.
– EU pumpar in massor av pengar till Rumänien som i sin tur ska hjälpa romerna. Problemet är det inte fungerar så. Istället hamnar pengarna hos de som utnyttjar systemet och kan livnära sig på folks utsatthet. Det är förkastligt. EU måste granska vart pengarna tar vägen och sätta större press på Rumänien. Det måste bli bättre snart, landet måste ta ansvar för sina innevånare.
Arbete på bred front
Birgitta Johansson från Erikshjälpen är en av de som arbetar med att förbättra rättigheterna och möjligheterna för romer till ett drägligt liv.
– Värdighet här, förändring där. Det är ett koncept vi brukar arbeta utifrån. På plats i till exempel Rumänien försöker vi arbeta med utbildning, hygiencentraler och självhjälp. Det kan till exempel innebära att få igång enklare företag som i sin tur kan leda till självförsörjning. På plats här i Sverige handlar de mycket om att ordna tak över huvudet, mer akuta åtgärder helt enkelt, säger Johansson.
För att lösa problemet menar Caldaras att det är kunskap och utbildning som krävs.
– Det är ingen som åker hit för att bosätta sig i en snödriva. De kommer hit för att skrapa ihop någon hundralapp per dag och livnära sin familj. Jag önskar att folk kunde förstå det.
Jag har sett hur illa romer behandlas och den strukturella rasism som faktiskt råder i stora delar av världen