Alla nyanlända ska genomgå en hälsoundersökning. Det är en genomgång av både den fysiska och den psykiska hälsan. Vården försäkrar sig även om att de asylsökande fått vaccinationer som motsvarar det svenska barnvaccinationsprogrammet.
– Vi har en stor vana vid att sköta detta, det nya är den ökande mängden arbete. Vi ska ha möten nu i veckan för att diskutera vilka åtgärder som kan bli aktuella, säger Håkan Larsson, primärvårdschef i Västerbottens landsting.
Läs också: Fullt på hem för ensamkommande - kommunen tvingas hyra hotellrum
Det kan bli aktuellt att omfördela resurser mellan hälsocentralerna.
– Det har vi till viss del gjort, men det kan behövas ett mer systematiskt arbete här. Det kan exempelvis finnas extra stora behov vid hälsocentraler på de mindre orterna.
Knapphändig och sen information är en utmaning, fortsätter han.
– Vi kan på kort varsel få veta att det kommer ett större antal asylsökande, men Migrationsverket tycks inte heller ha möjlighet att förutse detta, säger Håkan Larsson.
Läs också: Ännu fler flyktingar kan behöva bo i Skellefteå
Carola Degerman är verksamhetschef vid Boliden, Erikslid och Heimdalls hälsocentraler. Hon säger att de hittills inte märkt av en ökad arbetsbelastning.
– Hälsoundersökningen utförs inte första veckan, utan kanske först efter en till två månader. Därmed kan det dröja lite innan vi märker av ökningen, säger hon.
Ungefär detsamma säger Maud Sjöberg, verksamhetschef för Burträsk och Lövångers hälsocentraler.
– Vi inväntar mer information, säger hon.
Vad önskar ni svar om?
– Vi vill veta mer om hur flyktingsströmmarna ser ut och vad som väntas av oss. Hur de olika hälsocentralerna kan påverkas. Vi behöver en länsgemensam plan för det arbetet.
Vi har en stor vana vid att sköta detta, det nya är den ökande mängden arbete.
Läget alltmer akut på skolområdet då fler ensamkommande barn anländer