Vid tisdagens direktsända presskonferens berättade Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare, Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör, och Johan Thunberg bland annat om smittläget, hur vården i hela länet anpassas, samt om tillgången på intensivvårdsplatser.
– Vi har på kort tid utökat antalet intensivvårdsplatser i länet, till exempel har vi färdigställt 13 nya platser för covid-patienter i Umeå som tar i bruk redan denna vecka, säger Johan Thunberg, verksamhetschef för Centrum för anestesi operation och intensivvård Västerbotten.
Utökat provtagningen
– Nu kan vi konstatera att vi har en bekräftad samhällsspridning av covid-19 i hela Västerbotten, vilket betyder att några av de smittade inte längre kan kopplas till vare sig utlandsresor eller bekräftade fall, säger Gunilla Persson.
Region Västerbotten räknar med att antalet smittade ökar kraftigt den närmaste tiden och även om de allra flesta får lindriga symtom och kan ta hand om sig själva hemma kommer många att behöva sjukhusvård.
– En del av dessa behöver också intensivvård. Enligt erfarenheter, från både Sverige och andra länder, rör det sig i första hand om äldre personer och de med vissa underliggande sjukdomar, säger Gunilla Persson.
Region Västerbotten har, i samarbete med länets kommuner, utökat provtagningen som nu också gäller personal inom vård och omsorg och de som insjuknar på äldreboenden.
Bedömningstält
Hälso- och sjukvården och tandvården i länet har till viss del förändrat sitt sätt att arbeta, både när det gäller patientkontakt och hur verksamheten organiseras.
– Till exempel har det satts upp bedömningstält vid akutmottagningarna i Lycksele och Umeå och Skellefteå är också på gång, där misstänkta covid-patienter kan skiljas från andra, berättar Brita Winsa.
– Med separerade vårdflöden kan vi ta hand om alla patienter, vi gör vad vi kan för att minska smittspridningen, säger hon.
Även tandvården i länet förändrar sin verksamhet och all planerad behandling för riskgrupper och personer äldre än 70 år ställs in. Även uppsökande verksamhet på skolor ställs in.
– Men de som inte uppvisar symtom behandlas som vanligt inom tandvården, förklarar Brita Winsa.
God tillgång av vårdplatser
I Västerbotten finns för närvarande en god tillgång till både vårdplatser och intensivvårdsplatser. På tisdagen var det elva inneliggande patienter med covid-19, där fem kräver intensivvård.
– Vi har ingen brist på intensivvårdsplatser, men att vårda en patient som är sjuk i Covid-19 kräver mer på grund av skyddsåtgärderna som är kopplade till corona-smittan och ger en ökad belastning, säger Johan Thunberg.
Region Västerbotten har ställt in några planerade operationer som inte är akuta eller canceroperationer, för att frigöra resurser för kunna ta emot ett ökat antal inneliggande patienter.
– Vi har också byggt ett antal intensivvårdsplatser i Lycksele, Skellefteå och Umeå och med de 13 nya platserna för covidpatienter har vi ett 50-tal intensivvårdsplatser, med möjlighet att expandera ytterligare, säger Johan Thunberg.
Uppskattad lokal produktion
När det gäller materialförsörjning så finns det just nu tillgång till de viktigaste artiklarna som hör till personlig skyddsutrustning. Visir är en viktig del i skyddet för våra medarbetare och att det nu finns en lokal produktion är mycket uppskattat och ger tryggare leveranser ett tag framöver.
Tillgång till övrig utrustning påverkas av den globala situationen och leveranserna störs bland annat av handelshinder länder emellan. Region Västerbottens inköpare arbetar hårt med att säkra nödvändig utrustning och det finns alternativa lösningar för till exempel handsprit.
– Men eftersom tillgången till olika produkter kan variera behöver vi fortfarande tänka klokt och hushålla där det går för att säkerställa en fördelning utifrån verksamheternas behov, säger Brita Winsa.