Det innebär i korthet att den finska minoriteten i Skellefteå ska kunna använda sitt språk för att kontakta myndigheter, både skriftligt och muntligt. Kommunen ska också kunna erbjuda förskola och äldreomsorg på finska.
– Det är roligt att det äntligen blev så. Vi har fått vänta så länge att vi nästan tappade gnistan. 2015 gjorde Skellefteå kommun sin ansökan, men eftersom regeringen ansåg att minoritetslagen inte fungerade så bestämde de sig för att stoppa alla ansökningar medan de utredde den, säger Sinikka Lindquist, ordförande i Finska föreningen.
I somras var utredningen klar och igår beslutade regeringen att godkänna de ansökningar som låg och väntade.
– Det här träder i kraft från och med den första februari nästa år. Statsbidraget baseras på kommunens storlek så det innebär att Skellefteå får totalt 990 000 kronor, säger Sinikka Lindquist.
Hon säger att de har arbetat hårt, men att det är nu det riktiga arbetet tar vid.
– Tidigare har vi tillsammans med kommunen tagit fram en handlingsplan hur vi ska jobba med den sverigefinska minoriteten. Nu jobbar vi med en annons för att det ska anställas en person som ska jobba med de här frågorna. Det är viktigt att de kommunalt anställda får veta vad lagen säger, och även att vi informerar finnarna om deras rättigheter, säger hon.
Hur ser det ut idag för finsktalande inom förskola och äldreomsorg?
– Det har jag ingen aning om, det är det som Skellefteå kommun nu ska kartlägga: personalens språkkunskaper, och om det finns en efterfrågan. Då kan man rikta resurser och kanske till exempel bilda en finskspråkig avdelning på ett äldreboende, säger Sinikka Lindquist.
Hon tycker själv att modermålsundervisningen i finska i kommunen har fungerat dåligt.
– Egentligen är de ju tvungna att erbjuda den. Men det har varit dålig, till och med felaktig, information ibland.
I dag finns det cirka 4 000 personer i Skellefteå kommun som är första-, andra- eller tredje generationens finländare.
– Så vi upptar ungefär fem procent av Skellefteås befolkning. Vi älskar stan precis som vem som helst, men hoppas nu att det kommer att bli en ännu bättre kommun att bo i, säger Sinikka Lindquist.
Andreas Löwenhöök (M), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande, säger i ett pressmeddelande:
– Det är ett glädjande besked. Vi har sedan flera år tillbaka en bra dialog med den Finska föreningen och vi arbetar strukturerat utifrån en handlingsplan. Genom statsbidraget som följer med dagens beslut kan vi stärka arbetet ytterligare.