Rapport: Oro över stigande sjukfrånvaro

Sjukfrånvaron inom socialkontorets område fortsätter att öka. Värst drabbade är biståndsbedömarna och de personliga assistenterna.

Kenneth Fahlesson (S). Foto: Carina Wallin.

Kenneth Fahlesson (S). Foto: Carina Wallin.

Foto: Mer stöd. Kenneth Fahlesson (S) ordförande i socialnämnden.

Not Found2015-06-18 18:00

Det visar en ny rapport om kommunens sjukfrånvaro som socialnämnden tagit del av.

Snittet för hela kommunens sjukfrånvaro är 6,1 procent. Det är lägre än hos många jämförbara kommuner, står att läsa i rapporten.

”Lugnet saknas”

Men när det gäller Socialkontoret ser det sämre ut. Både gällande chefer och personal. Vissa yrken är särskilt drabbade. Hit hör bland annat undersköterskor med en sjukfrånvaro 8,6 procent och personliga assistenter med 11,6 procent. Biståndsbedömarna har den hösta sjukfrånvaron med drygt 14 procent.

Generellt arbetas det på bra med rehabilitering på individnivå, konstaterar man i rapporten. Men här föreslås att kommunen arbetar vidare med att ”titta övergripande på vilka kraven i arbetet är.”

Kommunhälsan berättar att nästan alla verksamheter de träffar berättar att de ”lugnare perioderna” försvunnit. Upplevelsen är att man jobbar på toppen av sin förmåga.

Socialkontoret arbetar redan i dag med chefernas situation. Bland annat genom att se över bemanningsfrågor och att tydliggöra uppdraget.

Förslag på åtgärder som nämns i rapporten är bland andra:

Förenkla administrativa rutiner, samt analysera riskfaktorer för ensamarbete och nattarbete. Aktivera medarbetarna, arbeta för medarbetarna ska känna delaktighet i verksamhetens mål.

”Långsiktigt arbete”

Marjo Bodén är chef för Kommunhälsan.

– Att sjukfrånvaron ökar ska man ta på största allvar. Det finns inga quick fix-lösningar, det handlar om ett långsiktigt arbete. Samtidigt ökar sjuksiffrorna överallt och en del faktorer kan ligga utanför arbetsgivarens påverkan.

Hur arbetar man med de grupper som är mest utsatta?

– Gällande biståndsbedömarna kommer vi att fortsätta att utreda deras situation. För de personliga assistenterna pågår redan ett arbete här sedan tidigare.

Varför är just dessa grupper så drabbade?

– Det är svåra frågor att svara på. En del handlar säkert om att många av dessa yrken har människovårdande uppgifter med stort engagemanget i jobbet. Du vill ge den bästa service du kan, säger Marjo Bodén.

Kenneth Fahlesson (S) är socialnämndens ordförande.

– De här siffrorna måste naturligtvis följas upp, anser vi i nämnden. Vi har bett att få en återkoppling i november kring bland annat arbetsmiljöplaner.

– Varje procent som sjukfrånvaron stiger innebär en ökad kostnad på åtta miljoner kronor. Det är skrämmande siffror, säger Kenneth Fahlesson.

Varje procent som sjukfrånvaron stiger innebär en ökad kostnad på åtta miljoner kronor.

Kenneth Fahlesson (S). Foto: Carina Wallin.
Kenneth Fahlesson (S). Foto: Carina Wallin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om