De skildrar en verklighet som blivit allt mer svårhanterlig: Arbetsuppgifterna ökar vid hälsocentralerna, likaså patienterna. Inte minst dem med psykisk ohälsa. De utgör enligt psykologförbundetungefär en tredjedel av patienterna. Men psykologerna är få.
En av författarna till skrivelsen är Viktor Åström, vars tjänst är delad mellan Heimdall, Erikslid och Bolidens hälsocentraler. Han poängterar att de vill lyfta den generella problematiken på hälsocentraler i Västerbotten, inte peka på brister vid enskilda arbetsplatser.
Den psykiska ohälsan stiger och det behövs mer resurser för möta de ökade kraven, menar psykologerna bakom skrivelsen.
– Lösningen kan inte vara att nuvarande personalstyrka ska jobba ännu snabbare och ägna mindre tid åt varje patient. Vi vill lyfta frågan till diskussion, och höra hur landstingsledning och politiker tänker kring detta, och vilka lösningar vi gemensamt kan komma fram till, säger Viktor Åström.
I skrivelsen tar psykologerna även upp primärvårdens utökade uppdrag:
”Ansvarsområdet ökar hela tiden för vad som ska behandlas inom primärvården (på hälsocentralerna). Exempelvis finns nu i uppdraget posttraumatiskt stressyndrom, tvångssyndrom samt bedömning av kognitiv förmåga, vilket tidigare behandlades inom vuxenpsykiatrin.”
Annat som påverkar är att vuxenpsykiatrin blivit mer restriktiv i att ta emot remisser, återremitterar eller uppmanar patienter att ta kontakt med hälsocentralen istället, fortsätter Viktor Åström.
– Det kommer också att krävas mer till fortbildning och specialisering för att möta de ökade kraven på kompetens, säger han.