Pressfrihetens dag: Fortsätt stödja den fria journalistiken!

Not Found2017-05-03 07:30

Att du kan läsa den här tidningen och samtidigt vara säker på att det du läser inte har genomgått statlig censur eller på andra sätt påverkats av olika myndigheter är en självklarhet i en demokrati som Sverige. Ett land som har världens äldsta tryckfrihetsförordning och en lång tradition av fria och oberoende medier.

Så ser det dock inte ut på många andra håll i världen.

Den 3 maj varje år firas Världsdagen för pressfrihet för att uppmärksamma alla de uppoffringar som genom tiderna har gjorts för rätten till en fri och oberoende press. Dagen instiftades 1993 av FN:s generalförsamling.

Förra veckan presenterade Reportrar utan gränser sitt pressfrihetsindexför 2017. Sverige klättrar i år sex placeringar och landar på en hedrande andraplats, strax efter Norge, bland de 180 länder som ingår i rankningen.

Listan rankar länderna efter hur fria journalisterna är att göra sitt jobb, hur många eller få aktörer som äger medierna, hur lagstiftningen begränsar den fria pressen, förekomsten av hot och våld mot journalister och så vidare.

Längst ner på listan placerar sig Nordkorea, tillsammans med Eritrea och Turkmenistan.

Och visst hade man kunnat förvänta sig att en sluten diktatur som Nordkorea, som totalt saknar pressfrihet, skulle placera sig på en jumboplats. Men faktum är att vi det senaste året även har kunnat se hur några av världens demokratier har tagit steg i riktning mot en minskad pressfrihet.

I USA valde man i november förra året en president som ser medierna som sin främsta fiende och som menar att det dels finns fakta, men också "alternativa fakta".

Men även i Europa har vi exempel på demokratier som allt mer har dragit åt tumskruvarna kring journalisternas frihet att utföra sitt uppdrag.

Ett tydligt exempel är Ungern, som under Viktor Orbáns styre har tagit tydliga steg mot en mer repressiv syn på de fria medierna. Om inte annat genom den politiskt motiverade stängningen av landets mest inflytelserika dagstidning, Népszabadság.

Ett annat exempel är Polen, där man har infört en medielag som ger regeringen kontroll över de statsägda medierna och där det är finansministern som tillsätter cheferna för tv- och radiokanalerna, samt telegrambyrån Pap.

Listan på övergrepp mot pressfriheten världen över kan tyvärr göras lång.

Låt den inte bli längre.

Pressfriheten måste försvaras. Det är inte bara en angelägenhet för medierna, utan för alla.

Så stöd den fria journalistiken! Köp en tidning. Tipsa din närmsta nyhetsredaktion om missförhållanden.

Stå upp för det fria ordet!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om