Det frågade på måndagen riksdagsman Sven-Erik Bucht (S), Haparanda, i en interpellation till migrationsministern.
Bakgrunden är den situation som den två-åriga flickan Maria från Armenien hamnat i.
Beslutet tillfälligt stoppat
Migrationsverket beslutade tidigare att hon skulle utvisas ur Sverige trots att hennes riktiga föräldrar inte kunde ta hand om henne och att hon bott i fosterfamilj utanför Piteå sedan födseln (beslutet har nu tillfälligt stoppats).
Sven-Erik Bucht redogjorde för ärendet och frågade om statsrådet tänkt ”vidta några åtgärder för att i framtiden undvika situationer som den beskrivna” samt om lagstiftningen kring utvisningsbeslut borde ses över.
”Synnerliga ömmande”
– Jag är förhindrad att kommentera det enskilda fallet. Men det finns ju ”synnerliga ömmande omständigheter” där en person vid en samlad bedömning kan få uppehållstillstånd. När detta rör barn behöver det inte vara samma tyngd som när det gäller vuxna.
Billström påpekade att regeringen lagt ett förslag om en lagändring om ”särskilt ömmande omständigheter som gäller barn”.
”Inte samma tyngd”
– I lagförslaget ska det också lyftas att det kan framkomma nya uppgifter kring ett barns ärende efter att ett beslut om utvisning har fattats, och att det inte ska behöva vara att samma allvar och tyngd som gäller vuxna personer.
Här kan du lyssna på debattenmellan Billström, Bucht och även Katarina Köhler (S), riksdagsledamot från Ursviken.