Polispådrag efter försvunnet barn: Skoltaxi släppte av funktionshindrad pojke ensam i Skellefteå centrum - ”Hur är det möjligt?”

Torsdag för en vecka sedan släppte skoltaxin av en funktionshindrad pojke ensam i Skellefteå centrum – på fel plats. Efter nästan tre timmars sökande hittades pojken välbehållen. Nu har föräldrarna fått nog: ”Det är inte första misstaget”, säger pojkens pappa.

Foto: Foto: Jenny Petersson

Not Found2017-03-02 09:51

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

14-årige Calle Sjöstedt, Mobacken, har ett multifunktionshinder, ett förståndshandikapp samt autism. Något som bland annat påverkar hans möjlighet att orientera sig och kommunicera. Han är dessutom döv på höger öra. På grund av sina funktionshinder är det därför viktigt att han inte lämnas vind för våg.

Lämnades ensam

Nu har det strulat med skoltaxin en längre tid, egentligen ända sedan starten för drygt fyra år sedan, berättar pappan Roger Sjöstedt. Och för en vecka sedan inträffade en incident som kunnat sluta illa. Calle skulle till 360, där hans kontaktperson stod och väntade. Men pojken dök aldrig upp. Kontaktpersonen ringde mamman, som genast började söka.

Det visar sig att skoltaxin har släppt av sonen på rätt gata, men på fel adress och lämnat honom ensam där.

– Vi kopplar in polisen som hjälper till att söka. Släktingar, bekanta och anhöriga rycker in. Det var tio minus ute, förmodligen blev Calle kall, för han sökte sig in i en trappuppgång vid squashen.

Har du märkt av strul med skolskjutsen? Mejla Norran på redaktion@norran.se, sms:a eller mms:a 720 91. 

Personalen på Canon center anade oråd, pratade med honom och lyckades få igång Calles avstängda telefon. På sätt kunde de ringa till hans pappa och Calle kom tillrätta, efter nästa tre timmars sökande.

– Vi vill rikta ett stort tack till personalen och alla som hjälpte till.

Hur kändes det när Calle var borta?

– Det är klart att vi blev oroliga. Det är kväll, det är kallt, affärerna har börjat stänga. Man förstår inte hur det är möjligt. Man blir både arg, ledsen och besviken, säger Roger Sjöstedt.

Hur är förtroendet för Skellefteå taxi i dag?

– Det förtroendet är nog förbrukat sedan länge. Det har strulat så länge, ofta med småsaker som att de kommer sent eller inte alls. Mindre saker som man kanske kan leva med.

Men det har hänt fler allvarliga incidenter?

– En gång var skoltaxin på väg att släppa av honom i Ursviken, hos helt fel familj. Då sa Calle själv ifrån ”Det här är inte mitt hus”. En annan gång fick vi hem fel barn. Då visste skoltaxin inte heller var Calle var, han var väl kvar på skolan.

Roger Sjöstedt har förståelse för att alla kan göra misstag. Men så här många misstag, och så allvarliga, det fungerar inte, fortsätter han:

– Efter händelsen förra torsdagen har vi tvingats upphöra med skoltaxin. Nu skjutsar vi honom själva. Det är klart att det kan bli trixigt att få ihop, och dyrt, men det får gå.

I sitt arbete reser Roger Sjöstedt själv ofta med Skellefteå taxi.

– När jag åker taxi är de alltid i tid. Det händer aldrig att de är sena eller inte dyker upp. Det är en gåta för mig varför det inte ska gå att styra upp just skoltaxiverksamheten. Barn med handikapp kan ju inte klaga på samma sätt som affärsresenärer kan, är det anledning?, undrar Roger Sjöstedt.

Skellefteå taxi kör skoltaxi på uppdrag av Skellefteå kommun. Men från kommunens sida har det varit svårt att få några svar.

– Skolskjutshandläggaren svarar bara på frågor via mejl. Därifrån har vi inget hört sedan händelsen i torsdags. Visst har kommunen ett huvudansvar, men det är ändå Skellefteå taxi som utför jobbet.

Vad säger Skellefteå taxi?

– De har haft flera möten om det här, både nu och tidigare. Men det hjälper inte. Ibland har det blivit bättre en kort period, men aldrig särskilt länge. Klarar inte ledningen på Skellefteå taxi att sköta det här bör de kliva av och ge chansen till andra som är mer kompetenta, det räcker nu.

Lars Åberg, vd för Skellefteå taxi, säger till Norran att han inte känner till att något liknande ska ha hänt de senaste femton åren.

Men hur kunde det hända?

– Ja, det undrar jag också. Informationen till chaufförerna är tydlig, barn med särskilda behov ska aldrig någonsin lämnas ensamma, de ska överlämnas till en vuxen person, säger Lars Åberg.

Hur ska ni försäkra er om att det inte händer igen?

– Det handlar om att informera, vilket vi gör i dag, men information är ju en färskvara.

Pappan hänvisar till fler allvarliga incidenter, att de fått hem fel barn exempelvis?

– Ja, det ska ju inte hända det heller, men samtidigt går den situationen inte att jämföra med att ett barn lämnas ensam. De mindre allvarliga sakerna kan leda till att barn blir sena eller får vänta . Men jag vill verkligen understryka att detta är en ytterst ovanlig händelse.

Har du förståelse för att föräldrarna tappar förtroendet för er?

– Jag förstår att de känner frustration, rädsla och osäkerhet, det kände även vi, även om det inte kan jämföras med föräldrarnas upplevelse. Jag hoppas att de ska kunna lita på oss igen, säger Lars Åberg.

”Händelsen ska utredas”

Kommunen fick information under fredagen från Skellefteå taxi:

– Vi nöjer oss naturligtvis inte med den kortfattade informationen. Vi kommer att kräva en utförlig utredning från taxis sida, samt utreda saken själva, säger Monika Johansson, skol- och kulturkontoret.

I och med att barnet ifråga har LSS-beslut tänker hon koppla in socialkontoret för en lex Sarah-anmälan.

– Att utreda ordentligt är viktigt i syfte att förbättra verksamheten och försäkra oss om att det inte sker igen, säger Monika Johansson, som samtidigt påpekar att hon tror att Skellefteå taxi inser allvaret:

– De blev rejält uppskakade av händelsen och skickade ut varenda ledig bil, samt flera privata, som deltog i sökandet, säger hon.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om