Polisförbundet: Organisation misslyckades – ”I norr är det längre avstånd än de verkar förstå i huvudstaden”

Polisförbundet har låtit göra en stor medlemsundersökning och enligt den så har den nya organisationen misslyckats med sitt huvudsyfte – att komma närmare medborgarna.

Not Found2016-03-21 22:00

Totalt 2 558 webbintervjuer genomfördes. När poliserna frågades om omorganisationen på sikt kommer att leda till att fler medborgare upplever att de har fler poliser närmare sig svarade bara 5 procent ja. När de fick frågan om det var deras uppfattning att den nya polismyndigheten kommer att lyckas med sin vision om fler poliser närmare medborgarna svarade 4% ja.

– Vi har polisbrist i Sverige. Vad vi ser är ett nytt normalläge som beror på fler och mer komplexa brott, en generell befolkningsökning och en kraftigt ökad migration. Vi var underdimensionerade redan före omorganisationen och idag står vi inför en stor utmaning att skydda allmänhetens rätt till ett liv i trygghet, säger Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet, i ett pressmeddelande.

En undersökning som gjordes 2015 visade att åtta av tio poliser någon gång funderat på att sluta som polis.

– I Boden har vi blivit färre poliser i kärnverksamheten. När ingripandeverksamheten tappar poliser blir det fler helgpass för de som är kvar. Alla i Boden hotar med att sluta som polis om det fortsätter så här. Tre helger av sex kör slut på oss, berättar Torgny Olofsson, ordförande i Polisförbundet Region Nord.

”Längre avstånd än de verkar förstå”

En del i strategin att komma närmare medborgarna var beslutet att minst 50 procent av polisen ska bemanna lokalpolisområderna.

– Här uppe i norr är det mycket längre avstånd än vad de verkar förstå i huvudstaden. Om vi griper någon i Hemavan får vi köra 25 mil enkel väg till närmaste arrest i Lycksele. Då finns ingen patrull kvar om något annat sker. Behöver vi  köra en handräckning av en utvisad människa behöver vi åka ned till Gävle. Från Kiruna är det 107 mil. För den bilovane tar det ca 12,5 timmar. Enkel väg. Och då lämnar vi orten utan polisiär närvaro på upp till ett dygn. Inte kommer vi närmare någon allmänhet då inte, säger Torgny Olofsson.

Nu kräver Polisförbundet att regeringen ser till att renodla polisens arbete.

– I den situation vi nu befinner oss i behöver vi avlasta och renodla polisens arbete för att fokusera på polisens kärnuppdrag: att skydda och trygga allmänheten samt att förebygga, bekämpa och utreda brott. För att det ska kunna ske behöver vi se både en extern och en intern renodling, konstaterar Lena Nitz.

Extern renodling: Innebär att andra myndigheter eller privata aktörer tar över verksamhet som inte tillhör polisens kärnuppgifter. Det kan exempelvis handla om s.k. transporter, tillståndsärenden, passhantering, omhändertagande av djur och hantering av hittegods.

Intern renodling: Innebär att man inom polismyndigheten för över arbetsuppgifter från polisutbildad personal till civil. Här pratar vi om alltifrån att sitta i receptionen, vakta arresten och utföra skrivtjänster till att vara specialistutredare inom exempelvis IT-, miljö- och ekobrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om