Bilden här intill: en polisutredning i Kåge som häromåret ledde fram till åtal mot några personer som hade slangat diesel från en lastbil som stod parkerad i samhället.
Stölder som drabbar entreprenörer inom skogsindustrin sker hela året men hösten – innan djupsnön har kommit – brukar vara en extra brottsutsatt tid.
I vintras kom en omfattande rapport om transport– och dieselstölder i Sverige åren 2007-2014, gjord av polisens nationella transportsäkerhetsgrupp.
Statistiken visar att storstadsregionerna är hårdast drabbat av den här typen av stölder, allt från stölder från släpvagnar till smitning från bensinstationer.
Västerbotten utmärker sig i statstiken på ett positivt sätt eftersom länet på många stöldområden har lägst antalet anmälda stölder (läs hela rapporten på norran.se).
– Samtidigt ska vi komma ihåg att det nog finns ett mörkertal, många entreprenörer orkar inte anmäla om det försvunnit mindre mängder diesel från deras fordon, säger Christer Peterson vid polisens underrättelsetjänst i Skellefteå.
Hur ser statistiken ut när det gäller stölder från fordon i Skellefteå?
– De åtta första månaderna 2014 hade vi 126 anmälningar till polisen, i år har det ökat till 140. Vi pratar om stölder av extraljus, LED-ramper, slangning av bränsle med mera. Enstaka bilinbrott där saker stjäls förekommer också men detta är mycket sällsynt.
Han tillägger:
– Entreprenörerna har ju provat en del förebyggande åtgärder, och jag vet att man försöker ha mindre volymer bränsle i fordonen. Ibland har kraftigare lås medfört att tjuvarna borrat sönder dieseltanken. Tyvärr är uppklarningsprocenten låg, brotten sker nattetid ute på platser där få människor är i rörelse. Men just tips från allmänheten har ändå resulterat i att en del brott har klarats upp.
Har man möjlighet att försvåra ska man placera fordonet där det finns någon form av belysning. Ett annat tips är att inte ha fordonet alldeles vid vägen, tjuven vill inte gå långt med stöldgodset, exempelvis bränsle.