Räddningstjänsten i Arjeplog upplever att fler av polisens uppgifter måste göras av brandmännen, bland annat trafikdirigering och att de även får frågor via telefon från polisen huruvida förare vid trafikolyckor luktar alkohol.
– Det har jag aldrig varit med om, men man ska ju veta att även i storstäder så ställer sig brandmän och trafikdirigerar. Men det kan ligga något i vad de säger. Vi tycker inte om att inte kunna hjälpa till, vi vill och har ambitionen. Till exempel om det behövs en utredare, om någon är rattonykter, vem var vållande till olyckan. Det blir betydligt svårare att utreda om man inte kan se exakt hur saker har stått så vi vill gärna vara på plats, så är det absolut, säger Vikström
Idag finns två poliser anställda i Arjeplog, men den första november börjar ännu en. Och förhoppningsvis väntas fler till inlandet enligt Vikström.
– Vore det bara upp till mig skulle jag anställa hur mycket folk som helst, men tyvärr har jag inte det mandatet. Men vi har nu som ambition att inte tillsätta mer vid kusten utan mer inåt landet. Även i Älvsbyn har en polis till anställts.
Vikström anser inte att omorganisation om polisen är den stora faktorn när det gäller polissituationen i inlandet, utan att det är svårigheterna att finna personer som vill bo där som är det svåra.
– Men det går åt rätt håll, det känns ganska bra på det sättet.
Malin Johansson/NN