Enda kravet som landstinget ställer är att du ska jobba inom en verksamhet som har svårt att rekrytera personal – och att du ska vara född 1949.
Anledningen till den lockerbjudandet är simpelt – jätteproppen Orvar går i pension och en personalkris väntar landstinget.
För även om länets alla ungdomar som börjar gymnasiet de närmaste tio åren skulle välja en karriär inom vård och omsorg skulle det inte räcka för att täcka de kommande behoven i Västerbotten.
Rekryteringsbehov de närmsta tio åren inom vård och omsorg beskrivs som ”i princip omättliga” av analytiker.
Behöver 5 000
Landstinget räknar med att man behöver hitta mellan 3 000 och 5 000 nya medarbetare de kommande tio åren. Den största andelen går till att täcka upp pensionsavgångar. Det menar Hans-Erik Andersson, verksamhetschef på bemanningsbyrån på landstinget.
För att lösa situationen ser man inte bara till vilka personer man kan få, utan även de man redan har – de som snart ska gå i pension. Planen är att få 65-åringarna att fortsätta jobba.
– Bilden är att när du är 65 anses du vara passé, då ska du sluta, gör du inte det är det något fel, säger Andersson.
Från och med att en person fyllt 60 börjar löne- och kompetensutvecklingen som erbjuds att stagnera. Den anställde förväntas gå i pension snart och prioriteras därför inte på samma sätt som yngre arbetskraft.
Lösningen för att få seniorerna att välja att jobba till åtminstone 67 finns inom det tvådelade projektet ”Attraktiva seniorer”.
20 procent lönehöjning
Den kortsiktiga lösningen innebär att landstinget ska erbjuda alla som är födda 1949 en möjlighet att lämna in en ansökan för att få jobba till 67 och samtidigt ingå i projektet. Ifall ansökan godtas får man ett lönepåslag på 20 procent – som även kan omvandlas till reducerad arbetstid om den anställde så önskar.
Enda kravet som landstinget ställer är att du ska jobba inom en verksamhet som har svårt att rekrytera personal – och vara född 1949.
Rent konkret betyder det att det främst är specialistsjuksköterskor och specialiserade läkare som kommer att kunna få ta del av projektet.
Ansökningstiden går ut i mars, och redan har ett flertal ansökningar kommit in. Nästa år kommer en likadan satsning för årskullen 1950.
Den mer långsiktiga planen i projektet går ut på att förändra attityden hos såväl personal som chefer. I medarbetarsamtalen från och med att den anställde fyllt 55 ska man fråga om den framtida karriären – vad krävs för att den anställde ska kunna fortsätta efter pensionsåldern?
Bryter ny mark
– Vi bryter ny mark. En del har frågat oss om vi ens tänkt efter på vad vi gör. Men vården befinner sig på en marknad numera och då måste vi agera. I Göteborg anlitar ett bemanningsföretag alla pensionerade sjuksköterskor, erbjuder dem en lön på 50 000 och hyr ut dem till landstinget som sommarvikarier utan problem.
Men det är inte bara specialistsjuksköterskor och läkare som kommer att vara en bristvara framöver. Behovet av allt från undersköterskor till biomedicinska analytiker kommer även att vara stort.
– Läget är lite panikartat. Men det är en stor vinst om man kan få de attraktiva grupperna att jobba kvar istället för att använda exempelvis hyrläkare. Tjugo procent av läkare som tjänar sextio tusen är bara tolv tusen och det är inte mycket om man jämför med den hyrläkare vi annars måste anlita som kostar mellan tjugo och trettio tusen kronor i veckan.