Lokala arbetsgivare visar inte något intresse för de utrikesfödda akademikerna, de finns inte på kartan trots att de har yrken där efterfrågan är stor.
Integrationen fungerar dåligt i Skellefteå. Det verkar de flesta anse, även politiker och arbetsgivare. Kommunalrådet Lorents Burman har vid flera tillfällen sagt:
– Blir vi inte bättre på att få utrikesfödda att stanna här så kommer visionen om 80 000 invånare aldrig att bli verklighet.
Har landstinget eller kommunen ingen koll på vilka kvalifikationer de asylsökande har eller de som redan fått uppehållstillstånd?
”Nej”, har svaret varit.
I Norrbotten finns upparbetade kanaler mellan landstinget och Migrationsverkets kontor i Boden.
Alla dessa människor som finns mitt ibland oss har precis de kunskaper inom de områden där så kallad matchningsproblematik finns. När Norran ställer frågan till Tomas Holmberg, handläggare på Migrationsverket, om någon arbetsgivare hör av sig för att inventera vilka asylsökande som finns i kommunen är svaret.
– Nej, i princip aldrig. Någon gång har företrädare för krogar ringt hit och undrat om det finns asylsökande som kan tänkas jobba i deras verksamhet. Men så vitt jag vet har aldrig kommun eller landsting hört av sig till oss för att undersöka om det finns exempelvis läkare bland de asylsökande.
André Ahlard är ny chef på Migrationsverket i Skellefteå. André har tidigare jobbat åt kommunen.
– Det verkar som att alla tänker i sin lilla box där vi arbetar. Givetvis är det ett enormt resursslöseri att vi inte tar tillvara på de kunskaper som de nyanlända har.
Har asylsökande rätt att jobba eller gå praktik?
Då är svaret: ”Ja, det har man så länge den egna identiteten är styrkt.”
Norrans artiklar om "fallet Khaled" och den situation han befinner sig i har mötts av mängder av reaktioner. Nu säger sig landstinget arbeta för att hitta praktik åt den Syrienfödde läkaren Khaled. Snart kommer han att få hit sin fru och son och då ställa familjen inför en ny utmaning, var ska de bo?
Ekman: ”Hur ska vi kunna bli 80 000 om vi inte visar att vi menar allvar?”