– Det är större risk för en del kvinnor att ha mens än att använda ett hormonpreventivmedel, säger Helena Kopp Kallner till Västerbottens-Kuriren.
Hon anser att fler kvinnor skulle behöva kontrollera sin menstruation för att må bättre.
För bara ett par generationer sedan födde kvinnor barn tidigare än vad kvinnan av i dag gör. Dåtidens kvinnor födde också betydligt fler barn, kanske 8–12 stycken, vilket innebar att de också ammade under längre perioder. Dåtidens kvinnor kom också tidigare in i menopausen jämfört med dagens kvinnor.
Det här innebar att tidigare generationens kvinnor, under en livstid hade betydligt färre menstruationer än vad dagens kvinnor, som kanske bara föder några barn, har. Skillnaden kan handla om 3–4 gånger så många menstruationer.
Att inte idrottskvinnor, inför viktiga tävlingar, reglerar sin menstruation förstår inte Helena Kopp Kallner. Det är enkelt att göra det med hjälp av hormonpreventivmedel.
Nio till 13 procent av kvinnor i fertil ålder har dessutom rikliga menstruationer.
– Mensblödningar är den uteslutande största orsaken till järnbristanemi, säger Kopp Kallner.
Många kvinnor har också svårt att veta vad som är en normal menstruation eftersom de oftast jämför sig med sin mamma. Rikliga menstruationer är inte sällan ärftliga vilket gör att mamman är dålig att jämföra sig med.
– Vi ska prata om mens för att kvinnor ska söka hjälp i tid för menstruationsbesvär.
Helena Kopp Kallner menar också att kvinnor ska kunna välja om, när och hur de vill blöda.
– I dag finns möjligheter att välja men få kvinnor känner till valmöjligheterna.
Det handlar exempelvis om hormonspiral och p-piller. Ett sätt att slippa ha mens är att ”äta ihop” sina p-pillerkartor.
– Rekommendationen är numera att alla kombinerade p-piller bör tas kontinuerligt. En långcykelbehandling, när p-pillerkartorna äts ihop och kvinnan väljer när hon vill blöda blir också en mer effektiv preventivmetod med färre oönskade graviditeter.
Det finns dessutom positiva hälsoeffekter av hormonella preventivmedel. Exempel på det är mindre mensvärk, mindre blödningar och mindre risk för cystor. P-piller kan också ge en minskad acne.
Enligt Helena Kopp Kallner ger hormonbehandlingen också ett skydd mot flera cancerformer.
Hon frågar sig varför inte fler kvinnor får preventivmedel som de kan känna sig nöjda med och kan själv tänka sig att ge även unga kvinnor behandling med hormonella preventivmedel som spiral.
Monica G Engström/Västerbottens-Kuriren