Om kampen att få vara den man är

Att bli kär i den man blir kär i och att vara den man är. Låter nog så enkelt, men kan vara riktigt krångligt. Bland annat det talade Morgan Grafström, RFSL, om i Skellefteå i kväll.

Morgan Grafström, RFSL.

Morgan Grafström, RFSL.

Foto: Morgan Grafström, RFSL.

Not Found2014-11-06 21:02

”Lika villkor i en värld fylld av normer” hette föreläsningen.

Morgan Grafström åker land och rike runt som utbildare och hälsohandläggare för RFSL:s räkning. Något som i dag tog honom till psykeveckan i Skellefteå, där han berättade om RFSL:s historia, deras verksamhet i dag och om några av frågorna de driver.

Han berättade även om situationen för transsexuella personer i dag. Det vill säga de som upplever sig tillhöra det motsatta könet, och som kan vilja korrigera sin felaktiga kropp. De kan ske med exempelvis hormonbehandling och kirurgi.

– Den möjligheten finns i Sverige i dag, vilket är otroligt bra, säger Morgan Grafström.

Samtidigt konstaterar han att vägen dit kan vara lång och ytterst byråkratiskt krånglig.

– Det är bra att man får genomgå kuratorssamtal, dessa personer kan ha mycket med sig som behöver bearbetas. Men ibland upplever jag att de som gör utredningarna bromsar upp dem, delvis på grund av sin egen nyfikenhet, säger han.

En av dem som lyssnade berättar för Norran att hon genomgår en sådan utredning för tillfället. Hon upplever att medvetenheten kring frågan tycks bli större. Och att människor i omgivningen vet hur tufft det kan vara underlättar.

– Jag insåg tidigt att det hade varit bättre om jag fötts till kvinna, men det var först för två år sedan jag började utredas.

Hur har vägen dit varit?

– Det var en lång process, där jag ett tag tänkte att jag får leva ut livet passivt på något sätt, jag såg ingen framtid. Det är en inre sorg, som gör att man lätt kan bli introvert. Efter att jag börjat utredas har det blivit ljusare, nu ser jag en framtid igen.

Nämnden för folkhälsa och primärvård i Skellefteå och Norsjöområdet var medarrangörer till föreläsningen.

Härkan du läsa mer om vården och utredningarna för den som är transsexuell.

Morgan Grafström, RFSL.
Morgan Grafström, RFSL.

RFSL bildades 1950 och 33 lokala avdelningar runtom i landet och cirka 6 800 medlemmar.

2007 bytte förbundet utläsningen av sitt namn från Riksförbundet för sexuellt likaberättigande till RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.

2014 gjordes ett tillägg i utläsningen, till att förbundet heter RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om