”Roger Karlsson har varit grovt oskicklig vid utövningen av sitt yrke som läkare samt visat sig uppenbart olämplig att utöva yrket som läkare.”
Den bedömningen gjorde Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som i juni begärde att HSAN drar in läkarens legitimation.
Läs också: Efter skandalerna: Läkarlegitimationen kan dras in för Jörnsläkaren
Efter Norrans granskning och IVO:s begäran agerade landstinget, dels genom att kräva att läkaren fick en handledare, dels genom att stoppa honom från fortsatt jourtjänstgöring vid akuten i Skellefteå.
Men läkaren utför även arbete inom den kommunala hemsjukvården i Jörn, något som bland annat innebär ronder vid äldreboendet. Det arbetet har fortsatt.
Har kommunen diskuterat lämpligheten i detta?
– Staben på landstinget får bedöma om han ska arbeta eller inte. Det är de som förser oss med läkare, svarar Eva Hård, verksamhetschef för hälso- och sjukvård i Skellefteå kommun.
Ni har inte diskuterat saken?
– Jag måste lita på landstingets bedömning, att de fortfarande väljer att anlita läkaren. Den privata hälsocentralen har fortfarande ett avtal med landstinget.
Borde ni inte diskutera om det är lämpligt?
– Nej, inte så länge han har patienter listade hos sig, förtroende hos landstingsstaben att vara läkare och har kvar sin legitimation, säger Eva Hård.
Håkan Larsson är primärvårdschef inom landstinget.
Läkaren är enligt landstinget inte lämpad att arbeta vid akuten, men får fortsätta inom hemsjukvården. Hur kommer det sig?
– Den deal vi har nu säger att han ska ha en handledare, som hjälper honom och ser till att det fungerar vid bedömningar. Det gäller arbetet vid hälsocentralen, men borde ju vara en hjälp även inom hemsjukvården.
Men han stoppas vid akuten – vad är skillnaden?
– På akuten rör det sig om akut verksamhet, snabba beslut och höga flöden. Om man då har behov av extra stöd för att göra bedömningar är det svårt att ordna. Sedan har det visat sig tidigare att det inte fungerat vid akuten, då vi fick många signaler om det.
Så länge ni har förtroende för läkaren har kommunen det. Har ni förtroende?
– Förtroendet är naggat i kanten, det är därför vi har en dialog och även krävt handledning.
Naggat i kanten, men inte förbrukat?
– Vi har ju nu, under väldigt strikta former, kommit fram till en lösning med handledning. Hans arbete följs upp för att se att det fungerar, säger Håkan Larsson.
Landstinget har tidigare informerat om att hälsocentralen i Jörn ska utredas till hösten, något som väntas ta ett par månader.
Norrans granskning av Hälsogemenskapen:
Del 2: Anmälningar haglar, patienter flyr hälsogemenskapen
Del 3: "Testosteronexperimentet” – Lena kom i målbrottet
Del 4: Jörnsläkaren undanhöll sig myndigheter – fick sökas med polis
Del 5: På fallrepet igen – priset för hälsocentral
Den deal vi har nu säger att han ska ha en handledare, som hjälper honom och ser till att det fungerar.