Ockelbosjukan kan öka

Forskare i Umeå har nu hittat tecken som tyder på att Ockelbosjuka som sprids till människan via mygg kan bli vanligare i länet. Tidigare har forskare trott att viruset förts hit via flyttfåglar men nu visar det sig att ägg och mygglarver kan bära sjukdomen.

Not Found2016-05-10 11:16

Under flera år har forskare vid Umeå universitet och Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala samlat in mygg för att undersöka hur till exempel Ockelbosjukan sprids.

Enligt Västerbottens Folkblad så riskerar fler i länet att bli smittade av sjukdomen som kan ge ledbesvär under en längre period. Orsaken är att viruset påträffats i både mygglarver och ägg, vilket tyder på att sjukdomen kan ”övervintra” på våra breddgrader.

Ockelbosjukan, som i Finland kallas Pogostasjuka eller Karelska febern som den döpts till i Ryssland, är ingen ny sjukdom på våra breddgrader. Tidigare studier visar att ungefär 3 procent av befolkningen i Västerbotten bär på antikroppar mot viruset och har tidigare varit smittade.

2013 uppmärksammades Ockelbosjukan efter att läkare i Lövånger började misstänka en mindre epidemi längs Norrlandskusten. Folk sökte hjälp efter att ha fått konstiga utslag, feber och ledvärk.

Ett annat virus som sprids av myggor i Sverige och här i länet kallas inkoovirus. Mellan 30 och 40 procent av befolkningen i Västerbotten har någon gång haft sjukdomen som i de allra flesta fall bara leder till feber och huvudvärk. I enstaka fall kan en smittad människa drabbas av svår hjärnhinne- eller hjärninflammation.

Harpest kan också spridas via mygg. Symptom på harpest är till exempel svårläkta sår, feber och förstorade lymfkörtlar.

Till skillnad mot tidigare nämnda sjukdomar så handlar det inte om en virussjukdom som utvecklas inne i myggan och som sedan sprids till människan. I stället smittas harpest genom att harpestbakterier fastnar på utsidan av myggans sugrör. När bakterier sedan överförs via sugröret till människan utvecklas sjukdomen.

Allan Fjällström// Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om