Hon är en av deltagarna i Co-Active, ett projekt som genomförs i både Norsjö och Skellefteå. Urkraft är projektägare, Mobackenkyrkan och de båda kommunerna är några samarbetspartners och finansieringen sker via den Europeiska socialfonden.
Nina Grenvall, Mats Boström och Malin Wallin som håller i trådarna i Norsjö berättar att en ledstjärna är att utgå ifrån individens behov. Vad vill och kan de olika deltagarna och vad är viktigt för att hon eller han ska växa?
– Ofta behövs det inte så mycket för att en människa ska må bättre – att känna sig behövd, få vänner och rutiner i vardagen. Och om man får en människa att må bättre kan också trycket lätta på sjukvården, Arbetsförmedlingen och psykiatrin, säger Nina.
Mellan stolarna
Många som de möter har någon sorts sjukdomshistoria. Det är heller inte ovanligt att de har ramlat mellan stolarna.
– Vi träffar många som fått sitt sjukbidrag indraget och sådana som står som arbetssökande på heltid men bara har halvtids arbetskapacitet, berättar Mats.
Ett mål är att deltagarna ska hitta en varaktig sysselsättning. Då kan studiebesök hos olika arbetsgivare vara ett steg på vägen. Det kan utmynna i praktikplatser, men även att man hittar arbetsuppgifter som företagen har behov av men inte utför själva.
Hållbart
Om allt går enligt planerna ska det också startas ett socialt företag som ska vara självbärande efter det att projektet har avslutats i slutet på 2018.
Norsjö Fixeria, som företaget heter, ligger i startgroparna just nu. Än så länge satsar man bland annat på knivslipning och tillverkning av Norsjödockan, men de inblandade är inställda på att företaget behöver fler ben att stå på.
– Vi har massor av idéer men vi tar gärna också emot tips. Vad fattas i Norsjö? säger Nina.
Även i Skellefteå är ett socialt företag på gång, då i Mobackenkyrkans regi.
Ofta behövs det inte så mycket för att en människa ska må bättre – att känna sig behövd, få vänner och rutiner i vardagen.