Norran har i veckan berättat om den stora ökningen av nätbedrägerier.
På onsdagsmorgonen hade Skelleftepolisen fått in en i raden av anmälningar från personer som beskriver hur de har lurats vid nätaffärer.
Lurad på 3 000 kronor
– Den här gången handlar det om en kvinna från Skellefteå som köpte en Iphone för 3 075 kronor via en annons på Blocket. Hon betalade in pengarna, men har därefter inte sett till någon telefon.
– Därför har hon nu gjort en polisanmälan om ett misstänkt bedrägeri, säger Lars Persson vid Skelleftepolisen.
Kvinnan ska enligt anmälan försökt få kontakt med säljaren av telefonen, men inte fått något svar.
”Spåra kontoinnehavaren”
– Vad som närmast gäller är att spåra innehavaren till det bankkonto där kvinnan satte in pengarna. Så det bör finnas en god chans att få reda på vem som fått pengarna.
– Sedan är det ju inte alltid säkert – om det blir en rättslig process – att den som misstänks för brottet har egna pengar att betala skadeståndet, tillägger Lars Persson.
Ständigt nya anmälningar
Skelleftepolisens statistik visar att det visserligen kan variera lite från år till år, men att trenden är tydlig: det fortsätter att regelbundet komma in anmälningar.
Ser man till tre så kallade brottskoder – datorbedrägeri, bedrägeri med kontokort samt med hjälp av internet – så polisanmäldes 96 ärenden 2012. Sett till de två tidigare åren är det en 30-procentig ökning.
Man ska komma ihåg att varje anmälan ofta innehåller många brott.
Främst mobiltelefoner
Johan Karlsson och Thomas Lindberg vid Skelleftepolisens utredningsenhet har jobbat med många sådana här anmälningar:
– Ofta handlar det om en ung man som säljer främst mobiltelefoner, som sedan aldrig levereras. Det kan även handla om datorer och kameror, men just mobiltelefoner är populära att använda vid dessa bluffaffärer, sammanfattar Thomas Lindberg.
”Behöver snabba pengar”
Finansiera ett missbruk, betala gamla skulder eller helt enkelt att fixa snabba pengar, är oftast orsakerna bakom bedrägerierna:
– Många av de här personerna är ju öppna med vilka de är, när vi utreder ärendena ser vi vem som har fått pengarna. Men även om de döms att betala skadestånd, är det nog sällan som målsägandena får tillbaka sina pengar. De här personerna saknar ofta pengar att betala skadestånden, tillägger Johan Karlsson.
Återfaller i brottslighet
Polisens statistik visar att det är personer mellan 18 och 22 år står för de allra flesta nätbedrägerierna i Skellefteå, att det även är unga människor som luras – och att bedragarna ofta tidigare har begått liknande brott.