Just nu bedrivs undervisning i Folkets hus, och det är där vi träffar Andreas, hans kollegor och elever på Bolidenskolan. Men det är i allra högsta grad temporärt. Snart ska alla flytta in i helt ombyggda lokaler med uppdaterad teknik för undervisning, större klassrum, fler grupprum och bättre utrymmen. En efterlängtad och behövlig renovering av Bolidenskolan pågår nämligen för fullt.
– Jag tror att det kommer att bli bra och att fritidsgården flyttar in i skolan är bäst, säger Moa Norsten, som går i klass 7 på Bolidenskolan.
Mattias Holmberg, som också går i sjuan fyller i:
– Det var dålig ventilation i skolan så jag hoppas att den blir bättre nu.
Redan i våras tömdes Bolidenskolan för renovering. I juni i år ska allt vara klart i den stora byggnaden där klass 6-9 håller till.
– Det var i princip bara skalet av byggnaden kvar. Allt har gjorts om och klassrummen blir större, just nu håller väggarna på att sättas upp, säger Nina Thunebro, rektor för F-5.
De lokaler där hennes elever håller till får också en ansiktslyftning, men den inleds när den pågående är klar.
– Jag är jätteimponerad av de ritningar jag sett, det här kommer att bli jättebra, tillägger Nina Thunebro.
Jenny Eriksson är rektor för klass 6-9 och säger:
– Förutom skolans verksamhet kommer även folkbiblioteket och fritidsgården att finnas i samma lokaler och det är bra för samarbetet. Äntligen satsar man på skolan i Boliden.
Dessutom kommer det att finnas interaktiva projektorer, generation 2, i varje klassrum. Ett efterlängtat tekniskt hjälpmedel, enligt de båda rektorerna.
Inne i skolan pågår byggnationerna. En byggnadsarbetare står på en ställning och borrar i taket. Han heter Josef Mohammad, har bott i Boliden i sju år och säger att han tidigare varit elev på Bolidenskolan. Nu arbetar han på Hellströms bygg och deltar i renoveringen av sin gamla skola.
– Det här kommer att bli bra, säger han och återgår till arbetet.
De båda rektorerna visar klassrum, var grupp- och studierum för lärare kommer att bli och säger att man nu kommer att ta tillvara lokalerna på bästa sätt. I ett av klassrummen som ska renoveras har eleverna skrivit sina namn på de gamla väggarna som snart är ett minne blott.
På Bolidenskolan finns totalt 300 elever, samt en förberedelseklass på 20 elever.
– Nu känns det som om allt är genomtänkt. Det finns bland annat en egen ingång till skolsköterska och kurator, säger Nina Thunebro.
Både hon och Jenny Eriksson understryker att det är viktigt för de elever som inte vill skylta med att de går dit.
För asylsökande barn, som kommer till Boliden med sina familjer, kommer det också att finnas en specifik lokal i skolbyggnaden som kommer att fungera som mottagningsenhet.
– Den ska skapa en vi-känsla och vi kommer att fortsätta jobba aktivt med integrering i skolan. Vi bygger upp enheten från klass F till 9, säger Nina Thunebro och tillägger:
– Vi kommer inte längre att behöva anpassa vår verksamhet utifrån lokalerna, säger Nina Thunebro.
En ort måste andas framtid för att man ska vilja bo där.