Kanske tror man att de inte är någon risk för tillfället, då vädret är svalt. Men inne i bostaden och bilen har du troligen varmt och det är i kombination med hög luftfuktighet som bakterierna snabbt kan föröka sig.
– När det är fuktigt, och dessutom en temperatur på mellan 30 och 45 grader, trivs bakterier som bäst, säger Sandra Wallström, livsmedelsinspektör på Skellefteå kommun. Därför är vårt främsta tips att man ska hålla kall mat kall och varm mat varm.
Max åtta grader
– Se över temperaturen i kylskåpet, den ska vara max åtta grader, gärna mindre. Viss mat, såsom köttfärs, kyckling, fisk och skaldjur, kräver särskilt låg temperatur, läs på förpackningen.
Kanske behöver mat som normalt står i skafferiet läggas i kylen, exempelvis grönsaker och frukt.
När man har varm mat som ska kylas ska det ske snabbt.
– Tänk också på att mat som transporteras kan behöva vara i en kylväska med kylklampar. Till exempel från affären, eller på en utflykt.
Bakterierna som börjar växa kan ha funnits i livsmedlet från början. De kan också ha tillförts från smutsiga händer, därför är det viktigt att alltid tvätta händerna noga när man ska hantera mat.
När det är för mycket skadliga bakterier i maten finns risk för magsjuka.
Kastar mera
Maten blir också skämd eller möglig snabbare, så man brukar få kasta mer mat än vanligt under rötmånaden, exempelvis mjölkprodukter, grönsaker och mjukt bröd.
– När det gäller hållbarheten så är både handeln och restaurangerna bra på att hålla maten kall. De har både kunskap och en ständig omsättning. Det är nog mest i hemmen som det tyvärr kastas mat, säger Ulrika Larsson.
Det har inte gjorts någon anmälan till kommunen om misstänkt matförgiftning denna sommar.
Här är tipshur man håller maten fräsch, gångbara året om. Tipsen finns på Skellefteå kommuns hemsida.
Har du blivit sjuk när du ätit på restaurang, eller i övrigt misstänker matvaror som även säljs åt andra? Då ska du göra en anmälan till din kommun. Härfinns information som gäller Skellefteå kommun.
Det är nog vanligast att man får kasta mat i hemmen.