Norrans gamla familjenyheter guldgruva för släktforskare

De har hunnit bli drygt 40000 och tiden de berättar om sträcker sig från 1911 till 2001. För släktforskare är Norrans familjesidor en gigantisk guldgruva och tack vare att vi lever i vår egen tid, inte i farfarsfars, så är de så lätta att hitta.

Not Found2017-09-07 08:51

Sedan oktober 2014 har tre medlemmar i Skelleftebygdens släktforskarförening ägnat eoner av tid åt att fotografera av och datorisera varenda familjesida. Stig Sandström fullbordade genom att bygga webblösningen för att göra dem läsbara på enklast tänkbara sätt på nätet.

Där finns de nu, tillgängliga för föreningens drygt 500 medlemmar, men också för ickemedlemmar som är beredda att betala en lite större slant än medlemsavgiften.

Dödsrunorna

Det hela startade med att Martin Karlsson, P-G Söderlund och några till började resonera kring dödsrunor, de notiser, ofta med bild, som berättar om en avliden människas liv.

– Kyrkböckerna innehåller inte så mycket information. Vill man få mer kött på benen då måste man hitta uppgifter någon annanstans och därför är runorna oerhört intressanta, förklarar Martin Karlsson.

Resultatet av diskussionen blev att Norran gav tillstånd till att samtliga familjesidor fick fotas av i sin helhet. Den som söker uppgifter om en avliden anhörig får läsa sig fram, sida för sida.

– Har man ett dödsdatum så är det bara att titta på sidorna som publicerades dagarna därefter, förklarar P-G Söderlund.

Innehållsrika

På familjesidorna finns inte bara runor, dödsannonser, förlovnings- och födelseannonser med mera av familjekaraktär. Där finns ofta andra typer av annonser och nyhetsnotiser som berättar om allt möjligt intressant som hänt runtom i bygden.

För dessa herrar, vars uppgift det varit att fotografera, har det varit väldigt svårt att inte fördjupa sig i allt möjligt fantasieggande.

Ta bara annonsen som var införd 1919: "Bal anordnas i Selet. Medtag socker."

NORRANS FAMILJESIDOR

Finns på: ssf-familjenotiser.se, eller googla på "familjenotiser Norran".

Ansvariga för fotograferingen: Martin Karlsson, P-G Söderlund, Martin Vedin. För webblösningen: Stig Sandström.

Norrans tidningsarkiv: Finns på Skellefteå museum.

Digitaliseringen: Har gjorts med tillstånd av Norran och med hjälp av personal på museets Forskarrum.

Har man ett dödsdatum så är det bara att titta på sidorna som publicerades dagarna därefter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om