Norrans chefredaktör om uppropet #deadline: ”Vi måste prata om det”

Många kvinnliga journalister från Norr- och Västerbotten står bakom uppropet #deadline. Flera av dem jobbar på Norran.

Not Found2017-11-21 21:14

Uppropet #deadline har samlat 4084 kvinnliga journalister, som samtliga ställer sig bakom att något måste hända med strukturen i mediabranschen, där kvinnor länge har ”varit tvungna att undertrycka våra egna berättelser om stora och små övergrepp, dag efter dag, år efter år”.

Kvinnliga journalister från hela landet har skrivit under uppropet, och flera av dem jobbar på Norran.

Marcus Melinder är chefredaktör på tidningen.

Hur jobbar Norran med att förebygga sexuella trakasserier?

– Vi försöker odla en företagskultur där varje medarbetare känner att hen kan anmäla, till en chef eller en facklig företrädare, om denne har blivit utsatt för sexuella trakasserier på arbetsplatsen. I början av december kommer vi dessutom att ha en utbildning med Rättighetscentrum Västerbotten om normkritiska förhållningssätt som kan motverka diskriminering på arbetsplatsen. 

Vad tror du branschen i stort behöver göra för att komma åt det här problemet?

– Prata om det. Det vi inte pratar om tenderar att gömmas undan och förminskas. Därför är alla de upprop vi nu ser otroligt viktiga för att belysa problemets omfattning.

Melinder har en nationell utblick, då han vid sidan av sitt uppdrag som chefredaktör sitter i styrelsen för Utgivarna, en intresseorganisation för svenska publicister.

– Vi kan sprida information och uppmana våra medlemmar att aktivt jobba med dessa frågor. Vi kan också driva opinion kring detta på olika sätt. Det är viktigt att hela branschen gemensamt tar tag i detta problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om