I en liten bar, mitt i Arica, sitter Marcelo Moreno och dricker en kopp kaffe. Bara någon kilometer bort ligger kvarteren där de förgiftade människorna bor.
Marcelo är mångsysslaren som varje dag sänder radio i ett eget morgonprogram. Där diskuteras samhällsfrågor med betoning på politik och miljö.
– Många anser att jag är den ende radiojournalisten som säger sanningen, säger Marcelo och ler.
På monumentet som ska påminna om hälso- och miljökatastrofen i Arica kan man läsa: ”Guds händer ska sydda vår miljö från människans skadliga händer.” Foto: Lars Eriksson.
Han menar att samhället har svikit de förgiftade människorna i Arica.
– Politikerna bryr sig inte, de vill mycket hellre spendera pengar på sådant som får mer genomslag i media. Att hjälpa människor som är förgiftade är inte så populärt, säger han lite uppgivet.
Läs också: Norran i Arica: ”Materialet borde återvända till Sverige”
För en tid sedan inrättades en klinik som skulle ta hand om de förgiftade människorna. Enligt Marcelo är det tyvärr något som bara existerar på papperet, någon vård kan de drabbade inte räkna med.
– Specialisterna och doktorerna är endast en pressrelease.
Marcelo Moreno förklarar att Aricas hamn är ett viktigt transportnav för gruvnäringen i både Peru och Bolivia. Foto: Lars Eriksson.
Marcelo menar att Aricas miljöproblem är stora eftersom att man även har tagit emot gruvavfall från Bolivia. Dessutom transporteras dagligen material från olika gruvor via hamnen i centrala Arica.
Transporter som många gånger görs med lastbilar utan täckta flak, vilket gör att materialet dammar och sprids via vinden när det körs genom stan. Men även om miljöproblemen i Arica är omfattande betyder det inte att Bolidens gifter är betydelselösa.
– För de boende i de drabbade områdena är Bolidens avfall av betydelse, människor dör där.
Läs också: Norran i Arica: De bor på ”Dödens gata”
Eftersom att den chilenska staten inte har gjort någonting för dessa människor skulle en seger i domstolen betyda mycket, förklarar han.
Marcelo anser att det var oansvarigt av Boliden att skicka tungmetallerna till liten stad på andra sidan jorden.
– Trots det så ligger det största ansvaret på det lokala bolaget Promel som skulle ha tagit hand om materialet, men inte gjorde det. De som då var ansvariga i bolaget bor kvar i Arica och är i dag miljonärer med hög social ställning. De borde sitta i fängelse.
Juan Aviles Gutierres, som i dag är sjuk, jobbade åt det chilenska företaget Promel och tog hand om Bolidens giftiga avfall. Foto: Lars Eriksson.
Ansvaret faller också tungt på den chilenska staten som byggde bostäder på det förgiftade området, men även den svenska staten som godkände exporten måste ta sitt ansvar.
Under flera år låg det giftiga våtverksslammet helt öppet och oskyddat, alldeles intill bostadsområdet. Foto: Lars Eriksson.
Sanering av området samt medicinsk och ekonomisk hjälp till de boende skulle kunna vara en lösning, menar Marcelo.
– Om Sverige, Boliden och Chile jobbade tillsammans med lokalsamhället så skulle man kunna lösa det här. Lösningen måste också innebära att de ansvariga ber de drabbade människorna om ursäkt. Om detta händer innan jag dör så blir jag bli väldigt lycklig.
Läs också: Norran i Arica: Metallerna sätter spår i generationer
Vi tar oss tillbaka till bostadsområdena där de drabbade och sjuka människorna bor. På kvällen har det samlats till ett informationsmöte och det är välbesökt.
Successivt fylldes stolarna när Rodrigo Pino Vargas informerade om läget i den rättsliga prövningen i Skellefteå. Foto: Lars Eriksson.
Alla cirka 70 stolarna fylls på och de som inte får plats står utmed väggarna. Klockan 20 börjar antropologen Rodrigo Pino Vargas tala. Han har tre punkter som han vill belysa just den här kvällen.
– Jag tänkte berätta om rättegången som pågår i Sverige just nu och vi ska också prata lite om de sjukdomar som drabbat er i just det här området, säger han.
Som en tredje punkt lyfter han Norrans närvaro under de tidigare dagarna. Vad vårt syfte med resan har varit och vi får också möjlighet att ställa några frågor till hela gruppen.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Innan vi är klara för vår hemresa ställer vi en sista fråga till Rodrigo medan vi går på de dammiga gatorna:
Vad måste göras för att få hela det här området friskt igen?
– Först behöver man mildra alla de här bostadsområdena, att mildra betyder att man tätar marken. Men inte bara gatorna eller offentliga platser utan också tak, gårdar och allt inne i husen. När man fått rent kan man fokusera på allt som har med hälsan att göra. Så att kontaminationen inte ska överföras till ännu fler generationer, avslutar Rodrigo Pino Vargas.