Visp har 64 deltagare, fördelade inom olika regioner hos polisen. Tanken var att man skulle fortsätta rekrytera till projektet, men så blir det inte nu.
– Regeringen har gett oss ett nytt uppdrag som liknar Visp. Det handlar om moderna beredskapsjobb där personer som står långt från arbetsmarknaden ska kunna få en tidsbegränsad anställning och det startar nu, säger Kia Samrell.
När det gäller Visp, så kommer projektet att fasas ut inom den planerade tidsramen med deltagarna som ingår i dag. Det blir ingen fortsättning efter projekttidens slut, som det ser ut nu. Visp är unikt på det sättet att det är initierat av polismyndigheten själv och att alla polisregioner i Sverige ingår.
Läs också: Hoppas på ökad mångfald inom polisen med Visp
Ett av huvudmålen – att fler personer med utländsk bakgrund ska söka tjänst hos polisen är inget nytt, utan ingår i myndighetens uppdrag.
– I vårt regleringsbrev står det att vi ska öka andelen medarbetare med utländsk bakgrund och integrationsprojekt är ett sätt. Vi arbetar för att sammansättningen av polisanställda i framtiden ska vara mer representativ för samhället, säger hon och tillägger:
– I liknande projekt som vi tidigare har drivit inom de tre storstadsregionerna så finns 50 av totalt 120 personer kvar inom myndigheten.
Hur ser du, som nationell projektledare på satsningen med Visp?
– Jag tycker att det fyller sitt syfte då vi får in personer med annan kultur och bakgrund i vår organisation. Vi gör även en insats för att personer som inte har arbete ska komma ut på arbetsmarknaden.
I vårt regleringsbrev står det att vi ska öka andelen medarbetare med utländsk bakgrund och integrationsprojekt är ett sätt.