Klockan tre på måndagen hade biosalongen i Arvidsjaur fyllts upp till hälften, för att lyssna på Gudrun Schyman, Feministiskt initiativ. Med block och penna ritar hon upp vad hon menar är grunden till att samhället år 2016 fortfarande inte är jämställt.
– Det finns ett motstånd mot jämställdhet, och det är vad jag ska gå igenom här för er, säger hon.
I slutminuterna berättar hon om vikten av landets kvinnojourer, och hur krångligt det är för dessa ideella föreningar att ansöka om pengar.
– Dessutom ska man göra om ansökan vartannat år. Vad tror man? Tror man att det här kommer att gå över till nästa år?
Heras kvinnojour, som bjudit in Gudrun Schyman, är nöjda med arrangemanget.
– Det är svårt att få folk hit upp, och det är dyrt och kostar mycket pengar, och det är pengar som vi inte har, säger Gabriella Granström, ordförande i Hera.
Gabriella håller också med om svårigheten med att ansöka om stöd till föreningen.
– Det jag tyckt varit jobbigt är att göra om det varje år och det blir krångligare och krångligare för varje gång. Jag vet att en del ansöker inte längre för att det blivit så krångligt. Om man tittar på en ansökan ska man ju egentligen vara utbildad projektledare för att riktigt förstå sig på den, säger Gabriella.
Eva Granström har varit med i Hera sedan starten 2010, och är anställd på 25 %.
– Första året var vi 5-6 personer som satt i tio timmar för att få ihop ansökan. Vi finns ju här för att vi vill hjälpa kvinnor, men det går bara mer och mer tid till ansökningar, och sedan också att redovisa vad man gjort. Allt tar tid från det vi egentligen vill syssla med, säger hon.
Malin Johansson/NN