Vid olika montrar serverades tilltugg från olika delar av världen. Det var baklava, nubberöra, afghanska specialiteter och mycket annat.
Många möten
Smakportionerna blev också en anledning att stanna upp och prata: Varifrån kommer det här? Vad innehåller det? I vilka sammanhang äter man det?
– Tanken är att man ska kunna plocka på sig från borden, träffa folk från olika kulturer och framförallt våga smaka och se att det finns annat än det man är van vid, säger Ida Lundström från Norsjö kommun, en av arrangörerna.
Hon berömde de olika föreningarna som gjorde i ordning och serverade maten och blev även glatt överraskad av tillströmningen.
– Folk har kommit och gått sedan vi öppnade. Jag trodde aldrig att det skulle komma så många.
Fortsättning
Det har också gett blodad tand att ordna något liknande nästa år. Frågan är bara hur ekonomin ska lösas. Den här gången finansierades mässan av de extra integrationspengar som kommunen fått tilldelade.
– Det vet vi inte om vi har nästa år. Vi får sätta oss ned och se om det går att utveckla och om vi kan få pengar från annat håll, säger Ida Lundström.
Matmässan var även en del av Medan Folkets hus 25-årsjubileum. Dagen till ära hade Ivan Grundström satt ihop en historik som han framförde i ord och ton.
Dessutom bjöds det på scenframträdanden av Sara Thuresson, Björnlaget, Norsjö berättarförening, Trio Harmoni och en barndansgrupp.
Bakom arrangemanget stod Medan Folkets hus, Norsjö kommun, ABF och Vuxenskolan.