Moder Mothanna Magid ett år efter terroranklagelserna: ”Vem tog bilden?”

Bombbilar och Säpofordon. Flera husrannsakningar. Minst åtta omhändertagna. Tungt beväpnade poliser som omringar polisstationen. I dag har det gått ett år sedan den dramatiska kvällen i Boliden, där rikets intresse riktades mot Moder Mothanna Magid, som felaktigt pekades ut som terrorist. Norran träffar honom ett år senare och fortfarande undrar han: Vad hände egentligen den 19 november?

Not Found2016-11-19 08:00

– Det är ett kul jobb för tillfället, men jag drömmer inte direkt om att få arbeta med pizza, säger Moder.

Han är sen till vårt möte på Venenzia, den lilla pizzerian i Skelleftehamn där han har fått praktikplats fram till julafton. Han har träffat flera journalister, lokala och hitresta från Stockholm, under veckan och lyckas trycka in Norran före sitt eftermiddagspass.

Han förklarar att det är kul att ha någonting att göra på dagarna, då han fortfarande inte har fått ett besked från Migrationsverket om han får stanna i Sverige eller inte.

– Situationen har inte förändrats sedan förra året. Jag var på min sista intervju med Migrationsverket i mars. Då sa de att beslutet kommer i juni, sedan sköt man upp det till juli, sedan till augusti. Nu är det november och jag väntar fortfarande.

Felaktigt misstänkt

Ett år har gått sedan han greps av Säpo, skäligen misstänkt för att förbereda ett terrorattentat. Att hela Sveriges säkerhetsnivå höjdes från en tvåa till en fyra i jakten efter honom har han svårt att smälta. Eller att hans namn och bild syntes i media över hela landet bredvid orden ”misstänkt terrorist”.

Allt för att släppas tre dagar senare, fri från alla misstankar.

– Med tanke på allt som hände den veckan var det såklart en utmaning, och mycket har förändrats i mitt liv sedan dess. Innan kände ingen igen mig, nu är det inte så längre. Folk tittar på mig när jag handlar, när jag sitter på restaurang, när jag gör vanliga saker.

Mysterium

En sak som fortfarande gnager i honom är den läckta bilden från polisen som prydde löpsedlarna.

– Det är ett stort mysterium, och det jag fortfarande får mycket frågor om. Jag svarar alltid likadant: jag vet inte var den kommer ifrån.

Tidigare i höst flyttade han in i en lägenhet på Getberget där han, som han själv beskriver det, lever ”som en helt vanlig 23-åring”.

– Jag går till jobbet, går på stan, är med vänner … och väntar på mitt uppehållstillstånd. Det är svårt att planera någonting för framtiden utan det. Jag får ju inte göra så mycket som asylsökande.

Hemstad i ruiner

Moders hemstad Mosul i Irak, kontrollerat av IS sedan 2014, ligger till stor del i ruiner. För drygt över en månad sedan gick den irakiska armén in för att störta terrorgruppen. Efter det har hårda strider pågått.

Saknaden och oron för familjemedlemmarna hemma i Mosul är stor.

– Jag kan inte tala med mina föräldrar så ofta. Under hösten har de haft problem med sin uppkoppling och stadens mobilnät har fungerat dåligt, säger Moder.

Han hoppas och tror att IS snart ger upp staden och att hans familj kan återgå till en mer normal tillvaro. Sedan de senaste striderna utbröt har över 54 000 människor i området tvingats fly sina hem och ytterligare tiotusentals människor har tillfångatagits av IS.

– Jag talade med dem för några dagar sedan och då var de okej. Men man vet aldrig. Det pågår strider, saker kan förändras på några sekunder.

Lärt sig svenska

Trots restriktionerna som följer med att vara asylsökande har Moder hunnit med en del. Han har inte gått på SFI-klasser, men har ändå lärt sig svenska. Helt på egen hand. Han har talat inför den svenska riksdagen. Och tidigare i år släppte han tillsammans med Andreas Nilsson boken ”Så lär du dig arabiska på 7 dagar”, vilket ledde honom ända till Bokmässan i Göteborg.

– Andreas berättade om det, men jag förstod aldrig hur stort det är. Jag trodde det var en vanlig tillställning, men när jag kom dit var det inte alls som jag tänkt mig. Det var så kul, att få se staden och prata om boken på ett så stort arrangemang.

Tidigare i år krävde han staten på en miljon kronor i skadestånd. I motiveringen stod att han blivit utsatt för en omfattande publicitet och att han misstänkt för ett synnerligen allvarligt brott.

”Vem tog bilden?”

Justitiekanslern höll inte med honom om miljonsumman och betalade ut 12 000 kronor. Det blev en chock för Moder, men förvåningen har lagt sig.

– Det är inte viktigt för mig. Många frågar varför jag inte tar det vidare till rätten, men jag svarar att jag inte vill det. Min advokat har förklarat att problemet inte ligger hos myndigheter utan hos media, säger han och fortsätter:

– Jag vill bara veta vem som tog den där bilden på mig! Det som startade allt!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!