Det är måndag eftermiddag och klockan närmar sig 15.30. Ordningspoliserna Erik Jonsson och Johan Stenlund har just gått på sitt skift och tar plats i den blåvita polisbussen.
– Vad tror du Erik, ska vi ta Solbacken eller centrum först? undrar Johan Stenlund och sätter sig bakom ratten.
– Vi börjar i centrum, säger Erik Jonsson och duon svänger in på Kanalgatan med riktning mot busstorget.
Efter att kollat av busstorget parkerar de på torget och går in i Vintergatan. Förra vintern gjorde polisen över 100 avvisningar av unga personer från just detta köpcentrum och det slogs larm om bland annat narkotikahandel, rån, snatterier och misshandel.
– I fjol hade vi problem med att många ungdomar hängde här och rörde sig i samma kretsar som missbrukare och till viss del kriminella. Det uppstod en riskfylld miljö, berättar Johan.
– Enligt de nya direktiv som vi fått ska vi jobba mer aktivt både för att förhindra och förebygga brott. Vi ska vara mer på när det gäller kända personer i narkotikakretsar och även bötfälla mer, berättar Erik.
Båda upplever att situationen förbättrats sedan i fjol och att många invånare tycker det är positivt att polisen oftare syns i stadskärnan.
– Många kommer fram och pratar mer oss. Det kan vara frågor som de gått och funderat över länge, och när de ser en polis blir det enklare att ta kontakt. Att synas på stan är en del i vårt trygghetsskapande arbete, berättar Erik.
Även den här dagen kommer flera personer fram och pratar, Anita Holmqvist, Ove Bergsten, Anita Selin och Karl-Erik Selin är några av dem.
– Jag är inte på stan så ofta, men visst tycker jag det är bra att polisen är oftare i centrum. Särskilt om man skulle vara ute på kvällen, säger Anita Holmqvist.
Bakgrunden till polisens nya direktiv är det samverkansavtal mellan lokalpolisområde Skellefteå och Skellefteå kommun som trädde i kraft den 8 mars i år och sträcker sig till 31 december 2020. Bakgrunden till att man vill satsa på just stadskärnan är att många invånare inte upplever stadskärnan som en trygg plats att vistas på under dygnets alla timmar.
– Utmaningen för oss blir att få resurser så vi kan vara mer synliga i centrum, för vi har ju mycket annat som vi också ska hinna med. Nu har ju ledningen bestämt att stadskärnan ska vara prioriterad, men vi skulle gärna vilja synas mer överallt för alla medborgare har ju rätt att känna sig trygga, säger Erik.
– Tyvärr lägger vi stor del av vår tid framför datorn på att avrapportera, tid vi hellre hade velat lägga på annat och det ser vi som ett problem.
Utmaningen för oss blir att få resurser så vi kan vara mer synliga i centrum, för vi har ju mycket annat som vi också ska hinna med.