Ett bokbord med en del av författarens böcker och ett svartvitt fotografi utgjorde dekor, medan skådespelaren Gunnar Eklund och berättaren Biggan Andersson delade med sig av sina historier.
Läs mer: Om pajken borti Raggsjölia
Gunnar Eklund, som har varit med och gjort många teateruppsättningar kring Torgny Lindgrens texter och även hållit kontakten med honom i årtionden, satte ord på vad han fastnat för:
– Jag älskar Torgnys sätt att skriva. På ytan kan historierna verka enkla. Men om man läser dem många gånger finns där en massa underbetydelser och undertexter.
Läs mer: De visar vägen till Torgny Lindgrens värld
Han lyfte även fram en annan egenskap som han nu kommer att sakna.
– Han var väldigt humoristisk och rolig. Det jag kommer att minnas mest är hur rolig han var.
Biggan Andersson berättade att det har skrivits tre doktorsavhandlingar om författaren och att alla tre har kommit fram till samma sak: Torgny Lindgren har ett eget språk.
– Det tycker jag inte kommer fram tillräckligt ofta. Han skriver egentligen inte på dialekt, sa hon.
– Han hade en egen poesi. Speciellt i Ormens väg på hälleberget, inflikade Gunnar Eklund.
Det speciella språket lyftes också fram i ljuset av att han är en av Sveriges mest lästa författare utomlands. Hur gör man när man översätter Torgny Lindgren till exempelvis engelska?
Gunnar Eklund berättade att han har Merabs skönhet i en engelsk pocketversion och han kommer ihåg att frågan diskuterades:
– Han hade en bra engelsk översättare. Det blev lite gammelengelska.
Det var även fritt fram för åhörarna att dela med sig av sina minnen. En som tog chansen var vännen och författarkollegan Åke Lundgren.
Han berättade om några av sina första möten med Torgny Lindgren och hur det gick till när han skulle recensera genombrottsromanen Ormens väg på hälleberget i Norran 1982.
Då visste han inte mycket om författaren, så för att ta reda på mer ringde han upp Torgny Lindgrens mamma i Raggsjö.
”Skriv du i tidningen?” undrade mamman när de pratat klart. ”Ja” fick hon till svar. ”Du är väl snäll ve pajken”, vädjade hon då.
– Jag blev oerhört tagen av boken. Han har inspirerat många av oss andra som skriver, sa Åke Lundgren.
Bakom arrangemanget stod ABF mitt i Lappland och Norsjö bibliotek.